Nötkärnan vårdcentral 16:8

Nötkärnan vårdcentral 16:8

Här kan du läsa om och se bilder från studiebesöket till Nötkärnan Vårdcentral.

 Hämta aktivitetsbeskrivning i PDF

Sammanfattning

Det var ca 25 personer som samlades den 6 december för att se och höra om Bergsjöns nya vårdcentral Nötkärnan Vårdcentralen som var Kaspar Salinprisnominerad 2016 och dessutom kategorivinnare i World Architectural Festival 2016.

Studiebesöket började med mingel, glögg och smörgås till julsånger av Brunnsbomusiklasser.

Christer Andersson, Verksamhetsansvarig läkare från Vårdcentralen , berättade inspirerande om projektets process. Det började med att starta en privat Vårdcentral i Bergsjön och hur satsningen formades av positiva intiativ, patientfokus och det unika konceptet att få träffa läkare direkt och att man anställde egna tolkar. När verksamheten växte ur sina urspungslokaler så började Christer leta nya lokaler vilket visade sig märkligt svårt och så fortsatte berättelsen med att Christer hittade en öppning att bygga eget hus ovan mark.

Anders Olausson, Wingårdh Arkitekter berättade sen hur kontoret jobbade med inspirationen från Christers verksamhet och deras programkrav som utgångspunkt till att gestalta byggnaden.

Byggnaden skulle placeras ovan ett befintligt parkeringsdäck med entré från markplan.

Planformen bygger på en centralt placerad ingång med reception, ett väntrum i byggnadens absoluta mitt med korta avstånd till läkarnas arbetplatser. För att ljussätta väntrummet och skapa en angenäm väntan så placerades 4 växt/ljusgårdar med intensiv grönska runt väntrummet. En oas.

Byggnadens varmt kolorerade, glasfasader med tryckta punktraster i dubbla skikt ger olika intryck i olika ljus och från olika avstånd och riktning.

Efter engagerade frågor och svar så avslutades studiebesöket med rundvandring.

Text & foto: Gunilla Murnieks