Saluhallen 13:10

Saluhallen 13:10

Här kan du se bilder och läsa mer om studiebesöket.

 Hämta aktivitetsbeskrivning i PDF

Sammanfattning

 

"En liten byggnad med stort inflytande, vacker nog att trona på Götaplatsen"

Så löd rubriken på Mark Isitts artikel i GP där han lovordade den nya saluhallen i Kvillebäcken.

 

Det var stort intresse för studiebesöket där Emma Hedenryd - en av Älvstranden Utveckling AB:s två projektledare var vår guide.

Byggnaden som har en yta på 1500 kvadratmeter rymmer både restaurang, café och ca tolv butiker. Bland verksamheterna hittas bland annat en ostbutik, salladsbar samt butiker med iransk, ungersk, grekisk och italiensk prägel.

Saluhallen karakteriseras av öppna rum och terrasser i söder och öster vilket gör det möjligt att skapa trevliga uteserveringar. Under den varma årstiden kan byggnaden öppnas upp ytterligare för t.ex. torghandel. Fasaden består av gult tegel från Danmark och inne i hallen hänger en 5 meter hög och 400 kg tung kristallkrona från Tjeckien. Den är en gåva från Shamsi Naeimai som både är hyresgäst och marknadsansvarig för Saluhallen samt Akbars Chark.

Det är även hon som ytterst är orsaken till att man har en ny saluhall. Hennes verksamhet som funnits sedan 1983 riskerade att stå utan lokaler i samband med ombyggnaden av Kvillebäcken.

Hon kontaktade då Göteborgs Stad och föreslog att dom skulle bygga en ny saluhall!

Och det kunde man faktiskt tänka sig. Både Göteborgs Stad och Älvstranden Utveckling nappade på idén.

Byggnaden är även nominerad till Kasper Salin-priset som är Sveriges förnämsta utmärkelse när det gäller god arkitektur. Varje år nomineras projekt som anses särskilt framstående och bland dem som har chansen att vinna 2013 finns Kville Saluhall.

Under projektet har man haft stort fokus på energi och miljöfrågan. Lotta Berggren, DeltaTe, berättade att byggnaden i huvudsak ventileras via självdrag förutom butikernas "processventilation" där man har traditionell ventilation. I hallen har man öppningsbara fönster i bottenvåningen samt högst upp. Byggnaden är tänkt att klassas enligt Miljöbyggnad Silver.

 

Arkitekt:             Gustav Appell arkitektkontor

Entreprenör:       AF Bygg Göteborg

Byggherre:         Älvstranden utveckling AB

Kvadratmeter:    1 500

Totalkostnad:     45 miljoner

 

Text:                 Håkan Jerkstrand

Foto:                 Carin Abrahamson