Gathenhielmska huset 15:V1

Gathenhielmska huset 15:V1

Här går det att läsa om och se bilder från besöket till Gathenhielmska Huset - stadens enda bevarade storborgarhus i trä.

26 mars 2015 10:30

05 mars 2015

18 mars 2015

Ett bejublat arrangemang - besök på Gathenhielmska huset.

Pether Ribbefors stod för en fantastisk bra guidning.

Byggnaden är den 1:a privata minnesmärkesbyggnaden.

Huset började byggas på 1700-talet; det hade ingen lockpanel på framsidan utan framstår som en slät byggnad; dock finns lockpanelen på baksidan huset.

Om man tittar utsidan huset, så äger Higab (förvaltaren) trappan ner till gatuplan; gatan sköts av Trafikkontoret och torget utanför av Park och Natur, så det känns lite svårt att få ihop de 3 intressenterna.

Inne i entréhallen har Gustav VI Adolf och Johan Nilsson på väggarna restaurerat målningarna av  de 5 sinnena + fru Fortuna.

Första gången man gjorde detta användes akvarellfärg, vilket innebar att allt försvann efter ett tag.

Nu är det dock gjort med oljefärger och allt finns kvar.

Lasse i Gatan - vår mest kände kapare - har bott här, han blev dock bara 28 år, avled av skelett-tbc , men hustru Ingela tog över allt och ordnade det bra för sig. Lasse i Gatan skulle anlägga en repslagarbana det som nu har blivit Bangatan, men han avlida innan det var klart; det var Ingela som färdigställde hela projektet.

En rolig historia ang. huset är att under en tid var det läkarmottagning. I kom in i väntrummet och läkarmottagningen.  Där huserade en kvinnlig läkare. Många trodde inte på kvinnornas roll i det dåvarande samhället, men någon hade kommit på att på skylten utanför stod det Anna Dahlström med doktor.  Han måste ha blivit förvånad när ha kom in till doktor Anna Dahlström.

På andra våningen huserar i dag ett ordenssällskap, så där ligger ett nytt golv och där finns lite nya möbler. Dock finns spisen kvar i hörnet både här och i rummet intill. Målningar finns här också; dessa hittades när man skrapade bort alla gamla färglager. I rummet intill finns dessutom en gammal flocktapet bevarad.

Torgny Segerstedt skrev 1933 en ledare i tidningen, så Gathenhielmska fick vara kvar som byggnad på samma plats det alltid stått och även fick sin minnesmärkning.

Därefter fortsatte vi ut i Gathenhielmska reservatet där Inger Skogsberg stod för guidningen.

Området omfattar en yta på 150 x 150 meter, där det ligger en hel del hus från 1700 och 1800 - talet samt Gathenhielmska trädgården, Jedeurska trädgården och den Söderlingska trädgården.

Det kom dock ett hot - många av husen skulle rivas och ersättas av 5-vånings hus. Då skrev Torgny Segerstedt sin ledare varmt stöttad av Olof Traung - sjöfartsmuseets chef. Uppropet undertecknades av 9000 medborgare och med penningdonationer från Charles Lindbergs fond, pengar från allmänheten samt ett litet bidrag från Göteborgs kommun, så blev allt kvar. Det äldsta huset ligger mitt i området - ´Gilgal` och är nog från skiftet 1600/1700-talet. Här finns även en staty av Eino Hanski - sjöfararen.

På andra sidan Allmänna vägen låg i korsningen vid Delawaregatan Gyllene Suggan. Det var en populär krog för de blivande Amerikafararna.

Trots att vi hade dåligt väder, genomfördes visningen av hela området.

Därefter intogs lunchen på Sjöfartsmuseets restaurang.

Mycket prat som alltid och ett avsked med - hoppas vi ses snart igen.