Gerbianska trädgården 16:V2

Gerbianska trädgården 16:V2

Här går det att läsa om och se bilder från veteranernas besök till Gerbianska trädgården.

10 maj 2016 12:00

14 februari 2016

29 april 2016

Vi var 56 trädgårdsintresserade BTF-veteraner som denna varma vårdag samlades vid Råda Säteri för att besöka och lyssna till trädgårdsmästare Gerben Tjeerdsma.  Gerben är född och uppvuxen i Holland och kom till Sverige via Norge genom sitt brinnande intresse för växter och trädgårdar. Han har arbetat många år i Botaniska Trädgården och ansvarat för all växtlighet i Universéum samtidigt som han byggde upp sin verksamhet "Gerbianska Trädgården" invid Råda Säteri.

Vi fick sitta utanför det nya växthuset där han berättade om hur man planerar en rabatt med höga och låga växter, olika blomningstider och växtegenskaper. Hur man bereder och väljer jord, en mycket undervärderad aspekt. Han blandar sin helt ogräsfria jord själv med bla. sand i olika fraktioner. Vi fick också känna på olika jordar och dess egenskaper.

Efter det inspirerande föredraget promenerade vi sedan genom Råda Säteriets park och trädgårdar där Gerben berättade inlevelsefullt om dess historia. Råda säteris trädgårdar bär drag av både 1600-talets franska barockträdgårdar och den engelska parken. Där fanns även en köksträdgård som är återställd sedan ett par år.

 Han berättade om hur han på många olika sätt försöker återskapa denna park med sina ursprungliga kvaliteter. Härryda kommun har beviljats 1,6 miljoner i EU-pengar för detta projekt. Till sin hjälp har Gerben haft mycket studenter som gör sin praktik och på så sätt går i lära. Många personer finner med arbetet trädgård och växter ett harmoniskt sätt att komplettera sina vanliga liv och hjälper därför gärna till.

Råda park och trädgård, är öppet för besökare året runt. Där ordnas kurser och flitigt besökta trädgårdsdagar.

Efter en timme i 25-gradig värme gick sällskapet in i Råda Säteris matsalar där vi avslutningsvis blev serverade en härlig lunch.

Text: Michael Ehrenborg
Foto: Carin Abrahamsson