Göteborgsoperan 14:V1

Göteborgsoperan 14:V1

Här kan du läsa om operabesöket samt se lite bilder därifrån.

05 mars 2014 11:45

03 februari 2014

28 februari 2014

Drygt 40 personer dök upp i Operans entré, betalade för lunchen och allt var klart precis före utsatt ankomsttid.  Jag bara säger ´dessa veteraner och deras tidsanpassning`.

Därmed kunde rundvandringen börja; vi tog oss upp till plan 3 och bänkade oss i Operabaren, där vår guide Jan Izikowitz (Izi) började sin story om Operans tillkomst. Izi är arkitekten till Operahuset.

Han började glatt att berätta hela historien om Operans tillkomst; hur tävlingsförslagen valdes ut.

Han pratade även mycket om platsen där operan nu ligger, samt alternativen. Han underhöll oss också om hur Göran Johansson, dåvarande kommunråd, bestämde hur mycket pengar operabygget skulle få, samt hur nära det vara att det inte blev något hus alls.

Operan växte under förprojekteringen i storlek och slutpriset, som var väldigt fast, gjorde det hela svårt. Det hade vuxit med ca 6 000 m2, var strax över 33 000 m2, så det var bara att sätta igång och krympa ner det ordentligt.

Det var här Izi kom in i bilden, så han satte sig ner och plockade bort allt överflöd; det slutade till sist att byggnaden blev 28 500 m2.

Han berättade också hur svårt det blev när en av de 3 byggarna i konsortiet gick i konkurs en bit in i byggnationen. Allt detta var mycket spännande att höra på, och vi hade inte fått höra något från en ordinarie guide från Operan.

Vad gäller byggnaden så finns det förutom huvudscenen, som har 1300 åskådarplatser så rymmer byggnaden även en ´Lilla scenen` som har 200 åskådarplatser.

Naturligtvis finns det massor av biutrymmen;  5 st hallar, med samma storlek l x b x h som själva scenen, där man tillverkar all scendekor.

Det finns en övningsscen, det finns loger för alla artister, peruk- och kostymförråd, notbibliotek samt en matsal för alla som jobbar i byggnaden, vilket rör sig om ca 500 personer.

Operan stod färdig 1994, och lagom 20 år efteråt tar man i dagarna första spadtaget till en ny scen, som ligger avskilt från den övriga byggnaden, på parkeringen som ligger väster om nuvarande byggnad. Denna scen skall rymma ca 500 åskådarplatser, och kommer att ersätta den nuvarande ´Lilla scenen`, som därmed kan användas som övningsscen. Detta kommer frigöra tid för huvudscenen, för här kan man med stor fördel lägga alla de dansuppsättningar som Operan gör.

Det som Operan skall kunna uppföra utöver nämnda dansprogram är opera, operett och musikaler.

Därefter gick vi igenom själva byggnaden - kom in i salongen på andra balkong där vi trevade oss fram i mörkret - besökte 2 dekorverkstäder, men kom tyvärr inte in på Stora scenen där repetitionerna av baletten, som har premiär på lördag, hade full repetition.

Rundvandringen avslutades i Operans matsal för externa gäster där vi hungrigt intog dagens lunch.

 

 

Text:  Carin Abrahamson

Bilder: Inger Skogsberg