Lecor 12:5

Lecor 12:5

Här kan du läsa om studiebesöket på Lecor i Kungälv och Marstrands Havshotell.

30 augusti 2012 15:00

29 augusti 2012

30 augusti 2012

Vi var 25 personer som denna regniga dag följde med på BTF:s studiebesök, först 

till Lecors huvudkontor i Rollsbo (Kungälv). Lecor som är ett ståltillverkningsföretag ägs av BE Group, och har bland annat levererat stålet till det spektakulära hopptornet i Holmenkollen.

Det nybyggda huvudkontoret kännetecknas av en mycket hög standard i såväl design och utförande som material. Till exempel fungerar en gångbro på taket som konferensrum. Huset har också ett uthängande rum på fasaden, vilket  var en utmaning att konstruera för flera discipliner, både statiskt och klimatmässigt.

En annan utmaning var trapphuset med jättelika stående stålplåtar. Eftersom de var så stora fick man ta in dem tidigt i bygget. Mycket krut har också lagts på akustiken med bra dämpning i alla utrymmen.

Arkitekt för projektet är Kjellgren Kaminsky Architecture.

Efter detta åkte vi vidare mot Marstrand och nu hade regnet slutat och solen tittade fram.

Vi besökte Marstrands Havshotell som ligger på Koön alldeles vid havet och har 98 rum, en konferensavdelning, restaurang och en stor spa-avdelning. Hotellrummen ligger i en nybyggnadsdel medan de andra delarna är inrymda i en befintlig industrilokal där det tidigare har byggts båtar. Byggnaden kallades då för Blå huset efter den blå plåten på fasaden. Den sista båten, som var en valfångare, byggdes 1992.

Det har varit många arkitektkontor inblandade, totalt sju stycken. Lund § Valentin Arkitekter var det kontor som fick vara med och färdigrita delar av hotellet. En del har även byggherren själv ritat.

Hotellet är Marstrand största arbetsgivare med 80 anställda och en omsättning på  60 miljoner kronor. Det stod färdigt våren 2011.

Efter en god macka i restaurangen var det dags för rundvandring och information från VD Bosse Tingbäck.

Han berättade att en målsättning med hotellet har varit att vända på bilden av Marstrand som ett dyrt turistmål med dålig service. Detta har man lyckats med och har nu till och med blivit ett vattenhål för Marstrandsborna.

 

Vi tackar arrangörerna för ett lyckat studiebesök.

 

Text:             Håkan Jerkstrand

Bilder:           Carin Abrahamson