Skånegatan 1-3 15:3

Skånegatan 1-3 15:3

Här går det att läsa om och se bilder från besöket till Skånegatan 1-3 - ett nytt kontorshus med en stark gestaltning och miljöidentitet.

26 mars 2015 17:00

17 mars 2015

24 mars 2015

Vid infarten till Göteborg byggs Skånegatan 1-3, ett nytt kontorshus med en stark gestaltning och miljöidentitet intill stadens arenor och evenemangsstråk.

Peter Bååw, projektledare på NCC Property Development, välkomnade våra medlemmar till vårt besök av denna uppmärksammade kontorsbyggnad mitt emot Ullevi. Uthyrningen av lokalerna har gått mycket bra. Två av de större hyresgästerna är Sweco och PwC.

Åke Johansson, ansvarig arkitekt på White, beskrev bakgrund och processen fram till idag. White vann tidigare en stor arkitekttävling arrangerad av Vasakrona avseende hela området. Senare har man ritat merparten av byggnaderna i området. Tingsrätten i nymodernistisk stil och intilliggande höghus med ljus plåt på fasaden, vilka baserade sig på en detaljplan från tidigt 2000-tal.

När det var dags för Skånegatan 1-3  hade Göteborgs stad och stadsbyggnadskontoret höjt kraven på gestaltning. White vann återigen en arkitekttävling i området, nu med ett förslag som hade var format som en fyrklöver. Husen har avrundade hushörn och fasaderna fick en varm ton med cortenplåt.

Skånegatan 1-3 byggs enligt Green Building-kriterier och skall certifierats enligt miljöcertifieringssystemet BREEAM.

Byggnadstekniska föreningen uppmärksammade detta hus som har goda förutsättningar att stå sig i Hundra år. En byggnad som tilltalar våra sinnen och är noggrant byggd, vilket sammantaget ger goda förutsättningar att det behåller sitt värde.

Kontorsyta: Totalt ca 19 500 kvm
Byggstart: Q3 2013
Inflyttning: Q3 2015