Tjörn runt 12:V2

Tjörn runt 12:V2

Här kan du läsa om veteransektionens dagsutflykt "Tjörn Runt" med buss.

29 maj 2012 08:00

25 februari 2012

25 februari 2012

Som alltid - ½ timme före resans avgång fanns minst hälften av våra resenärer på plats - allt för att uppleva en dag på Tjörn. Efter några dagars strålande sommarväder, återgick naturen till lite mer normalt väderklimat för att vara Sverige. Dock slapp vi regn under hela resan.

Vi begav oss först upp till Sundsby Säteri, som utöver själva säteriet låg mycket vackert i en natur med promenadstigar, en vacker karpdamm och mycket bohuslänsk natur med lövskog, havsvikar och berg. Sundsby nämns första gången i slutet av 1300 talet genom släkten Green. Margareta Huitfeldt ärvde den år 1625. Margareta var en mycket driftig affärskvinna.

Hon gifte sig med Thomas Dyre och fick 3 barn, som alla, tråkigt nog, dog i unga år. Margareta själv levde länge hon blev drygt 70 år. På säteriet, som då låg i Norge har en man författat de norska lagstadgarna i en väl bevarad berså. Här finns även de enda överlevande vinplantorna som funnits på ön - idag 100 år gamla. På gården serverades vi kaffe och smörgås på hemmabakat gott surdegsbröd.

 

Efter rundvandringen och fikat fortsatte turen till Pilane, där vi alla släpptes lös på ´grönbete`.

Ett antal skulpturer finns utplacerade på det gamla gravområdet, som utöver skulpturpark även tjänade som grönbete för vackra får - grå kropp och svarta huvud - vi har kommit fram till att rasen kan vara Suffolk.

Dessa låg snällt stilla när vi kom, men blev nyfikna och följde oss delvis runt på vår vandring.

Statyerna väckte olika intresse, det med en massa ansiktsformationer var spännande, så även Claes Hakes stora stenbumlingar `Wall street`.

Vissa av oss klättrade upp på berget, för att se den vackra utsikten samt den blivande platsen för den kommande kinesiska skulpturen. Promenaden nerför blev lite våghalsig och vissa använde sina ädlare delar för att kana ner för vissa knallar.

Nu grep hungern in och bussfärden ställdes mot hotell Nordrevik i Skärhamn där vi serverades dagens lunch som var en lätt panerad spätta med remouladsås; även här kompletterat med ett hemmalagat bröd. Måltiden avslutades med kaffe och kaka. Allt var urgott !

 

Nu var vi mogna för Akvarellmuseets sommarutställning, som var med Bill Viola från USA; en man de försökt locka till sig under de senaste 4 åren.  Här var det inga tavlor vi fick se utan videofilmer som alla hade temat vatten. Många av oss tyckte nog att detta var en ganska knepig konst.

Vi fick även se tillbyggnaden, ett 240 m2 stort rum med en takhöjd på 6 - 7 meter, som hade invigts 3 dagar tidigare. Detta rum skall nu användas som utställningsrum för museets egna samlingar och idag fanns där ca 15 konstnärer representerade.

Lite matta efter de konstnärliga intrycken för vi nu vidare mot Klädesholmen.

Vi fick en 10 minuters promenad från bussens parkeringsplats ut till sillmuseet, där duktiga guider berättade för oss om Klädesholmens historia, hur sillen kom och försvann, om långan och dess historia samt om alla sillinläggningar, som konserveringsfabrikerna på ön hade gjort.

Avslutade gjorde vi på Salt och Sill där vi bjöds på kaffebuffé. Vi kunde också titta på det ´flytande` hotellet, som harväckt mycket debatt.

Tillbaka till vår trygghet ´bussen` med vår duktige chaufför Per-Uno for vi åter till Göteborg, dit vi anlände inom utsatt tid.

Tack för trevligt sällskap  /  Carin 

 

Text:   Carin Abrahamson

Bilder: Sven-Eric Svenson