Utflykt i Västergötland 15:V3

Utflykt i Västergötland 15:V3

Här går det att läsa om och se bilder från veteranernas besök till Spikens fiskeläge, Läckö slott och Lidköping.

20 augusti 2015 08:00

31 maj 2015

04 augusti 2015

BTF:s veteraner gjorde den 20 augusti 2015 en bussresa till Spikens fiskeläge, Läckö slott och Lidköping.

Klockan 8 lämnade bussen Göteborg för sin färd genom ett Västergötland i sin bästa skrud, till Spikens fiskeläge på Kållandsös nordliga spets.

Med sitt läge långt ut i Vänern har Spiken under många år varit ett stort fiskeläge men vid vårt besök låg bara två mindre fiskefartyg i hamnen. I stället har Spiken med sitt läge mellan Sjötorp och Trollhättan blivit en självklar hamn för alla fritidsbåtar som går Göta Kanal. Campare med tält, husvagnar och husbilar har inte heller varit sena att upptäcka denna fantastiska lilla idyll. Hela fiskeläget är omvandlat till en turistmagnet med restauranger och annat som lockar turister. När vi kom var säsongen nästan över så de mesta var stängt, men vi fick en ordentlig smörgås med vänerlax till fikat och några av fiskhandlarna hade öppet för försäljning.

Turen gick vidare till Läckö slott och vi fick en guidad visning där vi fick höra mycket om slottets historia.

Slottet började byggas år 1298 genom biskopen Brynolf Algotsson som byggde Biskopsborgen Läckö. Det var på den tiden lättare att färdas över vatten än över land och Läckö låg därför strategiskt till. År 1470 brann borgen ner men byggdes åter upp.

Vid reformationen år 1527 blev Gustav Vasa ägare till borgen som var ett av landets starkaste fästen under 1500-talet.

År 1615 tilldelades familjen De la Gardie slottet i förläning. Slottets glanstid startade då Magnus Gabriel De la Gardie förvandlade slottet till ett storslaget barockslott.

Vid reduktionen år 1680 tog staten tillbaka slottet som sedan tidvis förföll.

På 1900-talet gjorde staten en antikvarisk upprustning till det skick slottet har i dag och slottet förvaltas nu av Statens Fastighetsverk.

Lunch serverades i det nybyggda naturum Vänerskärgården som på ett förnämligt sätt ritats av White arkitekter. Byggt till hertiginnan av Västergötlands ära och invigt av henne. Därför namnet "Victoriahuset".

På vägen tillbaka till Göteborg gjordes ett stopp i Lidköping där den som ville kunde besöka Rörstrands museum eller så kunde bästa servisen kompletteras inne i outlet-butiken. Färden gick vidare till Sivans Ost i Tråvad där många utnyttjade möjligheten att handla deras delikatesser.

Åter en resa där vi veteraner  får träffa varandra, får dryfta massor av gemensamma minnen och under trevliga former ta del av bitar av Sveriges intressanta historia.

Text: Mikael Ehrenborg
Foto: Inger Skogsberg