Varberg 17:V2

Varberg 17:V2

Här kan du läsa om och se bilder från veteranernas besök till Varberg.

04 maj 2017 09:00

23 februari 2017

24 april 2017

Torsdagen den 9 maj samlades ett 30-tal BTF-veteraner vid GöteborgsOperan för att embarkera en chartrad buss. Denna tog oss raka vägen till Varbergs Kallbadhus och en guidad tur. Detta nakenbad med separata avdelningar för herrar och damer byggdes på 1820-talet och bestod då av en flotte med sump. Två efterföljande byggnader förstördes av höststormar. Den byggnad som står där i dag byggdes 1903 när arkitekturen hade rötter i Orienten.

Under årens lopp avskalades byggnaden på sin ornamentik och förföll. Byggnaden har nu renoverats efter gamla foton och ritningar och har återfått sin ursprungliga moriska stil. Vi hade glädjen att bland våra medresenärer ha medlemmen och arkitekten Lars Stranne som var delaktig i denna renovering och kunde berika vår guidning.

Efter Kallbadhuset tog bussen oss till Monarks cykelfabrik. Denna ingår i Salvatore Grimaldis industriimperium som innehåller flera cykelfabriker i Europa. På Monark monterar man 100 000 cyklar per år. Genom en mycket välorganiserad löpandebandmontering kan man konkurrera med asientillverkade cyklar. Det var mycket intressant att bli guidad genom monteringshallen där man hade sekundkontroll på tidsåtgången för varje arbetsmoment. Personalen arbetade synnerligen effektivt utan att för den skull verka stressade. Många arbetade här hela sina liv. Vi fick även se fabrikens personalmatsal där vi intog en fantastisk god lunch.

Så bar det iväg till Varbergs Museum, inhyst i Varbergs slott och fästning. En fantastisk guide ledde oss runt deras utställning och levandegjorde tillkomsten av fästningen på 1300-talet till dess den färdigställdes i början av 1600-talet med vallgravar och bastioner. Detta under omväxlande danskt och svenskt herravälde. Efter freden i Brömsebro 1645 har fästningen dock varit svensk men aldrig utsatts för någon stridshandling.

Under följande århundraden var fästningen bland annat fängelse fram till 1931. Därefter har fästningens olika byggnader upprustats till den fantastiska anläggning den utgör i dag, där Bockstensmannen är dess främsta sevärdhet.

Färden gick vidare till Getterön och dess Naturrum. Ett eldorado för alla med fågelintresse. Där häckar tusentals sjö- och vadarfåglar. Inåt landet häckar några havsörnar som gärna söker sin föda bland det häckande smörgåsbordet där även pilgrimsfalk gör sina besök på jakt efter föda.

Naturrummets caféteria serverade kaffe och morotskaka inför hemfärden. En synnerligen lyckad utflykt gick mot sitt slut.  

Text: Mikael Ehrenborg
Foto: Inger Skogsberg