{
Nyhetsbrev maj–23

Hotel The Weaver i blickfånget

Hotel The Weaver som ligger i Krokslätts Fabriker har 370 rum och konferenslokaler för 600 personer. Fasadens väv ska associera till områdets industrihistoria, och i blickfånget är tornet som sätts i brand i solnedgången.

Hotel The Weaver i blickfånget

Under 2000-talet har Krokslätts Fabriker genomgått en stor omvandling med hög arkitektonisk ambitionsnivå, under ledning av byggherren Husvärden. Granne med de nya byggnaderna ligger de rödbruna och kulturminnesmärkta tegelbyggnaderna som uppfördes av Mölnlycke Väfveriaktiebolag i slutet av 1800-talet. Just kombinationen av industrihistoria och nutid har varit utgångspunkten i gestaltningen av Hotel The Weaver.

– Man kan säga att vi har ärvt de högresta fönstren och fasadens färgskalor från de äldsta byggnaderna, samtidigt som gestaltningen är påfallande modern, säger Peter Håkansson Torring, ansvarig arkitekt på Krook & Tjäder.

Höjde högdelen

Hotellet som ligger vid Mölndalsvägen består av en lägre del och en torndel.  Tornet utgör en markant avslutning på raden av både gamla och nya byggnader som ligger längs Mölndalsvägen och trappar upp i höjd. Att hotellet skulle vara högt var ett tydligt önskemål från fastighetsägaren och kommunen.

– De har varit väldigt pådrivande i detta, säger Peter Håkansson Torring och berättar att man i ett läge till och med höjde högdelen med två våningar, och tog bort en våning i den låga delen.

– Lågdelen var för dominant och högdelen såg ut som en stubbe så vi blev tvungna att försöka få till en större dynamik. Högdelen som vetter mot Mölndalsvägen har också fått ett litet släpp mot den lägre delen för att förstärka den avlånga formen.

Fångar himlens färg

Fasaden är insvept i plåt och glas, som en väv med omväxlande täta och genomskinliga delar. Väven är en blinkning till områdets ursprungliga verksamheter. Fasadens kulörer går successivt från mörkt rödbrunt i botten till ljust rödbrun och i toppen ser det nästan ut som att plåten är ofärgad. Tanken är att tornet ska fånga in himlens färg.

– Byggnaden varierar efter väderlek, i starkt solljus får man skarpa soldagrar och i solnedgången sätts den i brand. Molniga dagar blir fasaden mindre glansig men kulörerna kommer fram fint i allt det gråa. Materialet ger också olika effekter när man rör sig runt huset, det ska finnas en variation och inte se likadant ut från alla håll och hela tiden, säger Peter Håkansson Torring.

Plåtdelarna på fasaden består av en kompositskiva med borstad aluminium på båda sidor och en skumkärna i mitten. Det gör delarna mycket styvare än om de hade varit av vanlig plåt, förklarar han.

– Ett vanligt misstag är att använda för tunn plåt som rör sig och blir bucklig. Plåten som vi använde var mycket mer formstabil och det gjorde att vi kunde få en större geometrisk precision.

Saknar baksida

Normalt sett har ett hotell en framsida där gästerna kliver in och en baksida för alla transporter som ska in och ut. Men Hotel The Weaver i Krokslätts Fabriker bryter mot mönstret och låter gästerna kliva in från båda hållen. Förutom ingången från Mölndalsvägen har byggnaden en gästentré från gatan bakom huset.

– Ett hotell behöver två gränssnitt och gärna i motsatta riktningar. Men vi har i princip ritat ett hotell utan baksida och är lite stolta över att vi har lyckats med det. Det känns kul för restaurangen ska även vara inbjudande för dem som jobbar i området, avslutar Peter Håkansson Torring.

Både den första och andra våningen är förhöjda och uppglasade mot Mölndalsvägen.

– I förlängningen tror man att Mölndalsvägen kommer att bli en mer stadsmässig gata och då ska den här byggnaden vara redo att visa upp de publika funktionerna åt det hållet, avslutar arkitekten.

Text: Paula Isaksson

Foto: Felix Gerlach

Fakta Ouality Hotel The Weaver

Beställare: Husvärden genom K21 Entreprenad, med Nordic Choice som hotelloperatör

Arkitekt: Krook & Tjäder

Inredning: Spectrum Arkitekter

Totalentreprenör: K21

Omfattning: 19 000 kvm BTA fördelat på 22 våningar plus källare

 

 

 

Visa fler