{
Nyhetsbrev Mars-21

Unika tekniska lösningar i Universeums visualiseringsdom

Den ska bli en sfärisk filmkupol i trä, med cederspån på utsidan och unik teknik på insidan. Vi var med och lyssnade när Skeppsviken berättade om de största utmaningarna med att få den nya visualiseringsdomen på plats på Universeum.

Unika tekniska lösningar i Universeums visualiseringsdom

Om drygt ett år kan det bli dags att ta på sig 3D-glasögonen och ge sig ut på sällan skådade filmäventyr. Då ska den nya visualiseringsdomen ovanpå Universeum stå klar, med en teknik som är så avancerad att den bara går att hitta på ett fåtal platser i världen.

– Man kommer kunna resa ut i världen och gå runt på gatorna i New York. Möjligheterna är oändliga, förutom ren underhållning kommer domen också kunna användas för visualisering av stadsplanering, nya produkter och forskning, berättade Skeppsvikens projekteringsledare Johan Nätterlund när han medverkade på CMB:s webbinarium om projektet den 5 mars.

Anbudet tog 1 000 timmar

Även själva byggnaden är ett resultat av många unika lösningar. Skeppsviken är totalentreprenör för projektet och enligt Johan Nätterlund tog det inte mindre än 1 000 timmar att få fram anbudet.

– Det är många risker och utmaningar förknippade med projektet, och vi insåg tidigt att vi skulle behöva använda oss mycket av BIM och 3D-modellen för att kunna orientera oss i byggnaden och räkna på den.

Projektet utgörs av en större tillbyggnad till Universeum där visualiseringsdomen är själva juvelen i kronan. Entrén kommer att ligga nere vid Södra vägen i den så kallade lågdelen, som också ska ha en restaurang. Därifrån leder ett hisstorn upp till en 60 meter lång bro som spänner mot berget. Sedan följer högdelen och det är där, ovanpå den, som domen ska ligga. Hela tillbyggnaden består av en limträkonstruktion och fasaden är täckt med cederspån.

Inne i visualiseringsdomen ligger installationerna och servicebryggorna gömda mellan ytterskalet och bildskärmen. Installationerna är anpassade till den senaste tekniken, likaså bildskärmen som är uppbyggd av perforerad aluminium för att ventilera byggnaden.

– Luften släpps ut bakom duken och sugs sedan in under gradängen där man sitter. På det sättet fastnar det inget damm på duken, det är unik lösning, förklarade Johan Nätterlund.

Största utmaningen att få det tätt

Fasaden är prefabricerad, bland annat för att minska transporterna. Själva arbetsplatsen är liten till ytan och dessutom ligger den närmast granne med dels bygget av Västlänken på Korsvägen, dels Lisebergs pågående jubileumsprojekt med både badhus och hotell. Andra fördelar med en prefabricerad fasad är att den minskar behovet av byggnadsställningar och att ingen behöver stå utomhus och slå i projektets två miljoner spikar. Men allra viktigast är att man kan få huset tätt på ett tidigt stadium.

– Eftersom byggnaden är sfärisk har det varit klurigt att få fram var vägg går över till tak och att få det tätt. Det är ju särskilt viktigt i en byggnad som innehåller så mycket trä som den här, och det har varit den största utmaningen.

Sprängningarna av berget där domen ska ligga måste samordnas med de andra byggena runt omkring. Dessutom behöver de vibrationskänsliga hajarna, som simmar omkring i den stora bassängen inne på Universeum, förvarnas. Därför fylls vattnet med luftbubblor inför varje sprängning, berättade Skeppsvikens platschef Robin Carlsson.

– I riskanalysen har det ingått att arbetsbereda moment och montage över hajbassängen med de risker som det innebär. Det har jag aldrig varit med om innan.

 

Text: Paula Isaksson

 

Fakta om visualiseringsdomen

Arkitekt: Wingårdhs

Totalentreprenör: Skeppsvikens Bygg i Göteborg AB

Fasaden: cirka 5 000 kvm, luftad konstruktion

Domen: 28 meter i diameter

Projektorer: sex ljusstarka 4k-projektörer med överlappning mellan bildytorna

Visa fler