{
Nyhetsbrev mars–22

Trä inifrån och ut i kontorshuset Nodi

Nodi i Nya Hovås är Göteborgs första kontorshus i trä. En tidig gestaltningsidé var att exponera så mycket som möjligt av träet på insidan.

– Hyresgästerna säger att de trivs och jag är helt säker på att träet bidrar till det, säger Joakim Hansson, arkitekt på White.

Trä inifrån och ut i kontorshuset Nodi

När White fick uppdraget av Next Step Group att bygga på en av de sista byggrätterna i Nya Hovås var riktlinjerna redan utstakade – Nodi skulle vara en pärla, ha en stomme i trä och annonsera både sig och området.

– Det var tydliga direktiv och önskemål från våra beställare att huset skulle vara i trä. Det var väldigt skönt att det var bestämt från början, och att alla inblandade var inställda på det, säger Maria Flårback, handläggande arkitekt på White.

Nodi betyder nav och det är exakt vad byggnaden är tänkt att vara, en mittpunkt i Nya Hovås. Bakom entréplanets stora glaspartier ligger lokaler för butiker och annat som ska bidra till stadslivet. Därefter följer tre och ett halvt våningsplan med kontorslokaler. Våningsplanen är flexibla och kan delas upp i två, tre eller fyra kontor, eller hyras i sin helhet. Hiss, trapphus, toaletter och pentryn är samlat i mitten i en central kärna. På översta våningsplan har alla i huset ett gemensamt pentry och en lika gemensam takterrass.

– Det är ett ganska litet hus på fem våningar och med en traditionell rektangulär plan, så det räcker med ett trapphus och en hiss för att fylla behovet. Det har gjort det väldigt effektivt ekonomiskt sett. Den kompakta kärnan har därmed gett oss lite mer utrymme för exteriör gestaltning och gjort att vi har kunnat satsa på trästomme fullt ut på resten av delarna, säger Maria Flårback.

Uttrycket har varit viktigt

De fem våningarna kragar ut och blir större för varje nivå, framför allt mot söder och väster. Tanken med utkragningarna är att varje våning ska upplevas som en enhet. Enligt Joakim Hansson, ansvarig arkitekt, har gestaltningen haft stor betydelse för uthyrningsgraden.

– Next Step hade inga hyresgäster från början men det hyrdes ut rätt fort så snart trästommen var på plats. Uttrycket har varit viktigt, Next Step ville att byggnaden skulle vara lite exklusiv men också speciell.

Utkragningarna har inte bara ett estetiskt syfte utan tillsammans med de vertikala lamellerna skärmar de av från solen under delar av dagen. Invändigt finns också bländskydd men för att få en bra inomhustemperatur behöver man även tillföra kyla, berättar arkitekterna.

Hela fasaden är impregnerad med brunpigmenterad linolja, Linax, som ska vara beständig.

– Vi valde tillsammans med Next Step att ha synligt trä i fasad och under de utkragande delarna, och panel mellan de vertikala lamellerna. Så vi är supertydliga med att det är en träbyggnad, säger Joakim Hansson.

Platta i betong

En tidig gestaltningsidé var att exponera så mycket som möjligt av träet inuti byggnaden. Stommen i trä, limträbalkarna och limträpelarna i taket, ja allt syns. Längs med fasadens insida löper djupa sittnischer i trä och väggarna är klädd med tunna skivor i korslimmat trä. Det enda som är i betong är plattan som huset landar på och trapphuset och hisschaktet.

– De flesta byggnader som har byggts i trä har inte så här mycket exponerat trä på insidan, men det är något som vi har jobbat jättemycket med. Det finns forskningsrapporter som visar att luftfuktigheten blir jämnare i en träbyggnad än i en traditionell betongkåk, säger Joakim Hansson.

Balkarna har kommit färdigsågade och skräddarsydda från fabriken vilket har underlättat arbete med bygget. Det blir också både tystare och renare på byggarbetsplatsen när man bygger i trä, hävdar Whites arkitekter.

– Byggaren påtalade att det var en trevlig arbetsplats och så mycket tystare än vid en betongbyggnad. Sedan var de lite ovana vid så stora och lätta element som rör sig i vinden när man monterar. Pelarna var lika höga som huset, 25 meter, säger Maria Flårback.

Har lyckats hålla kalkylen

Hela processen har präglats av ett tätt samarbete mellan White, Next Step Group och entreprenören BRA Bygg. Man har gjort besparingar tillsammans, som att bygga trapphuset i betong istället för trä.

– Men alla har varit väldigt måna om att det skulle bli bra. De har släppt in oss arkitekter i den detaljerade kalkylen och vi har pratat genom alla poster, det har gjort att vi kunnat värna om helheten på ett bra sätt. Vi har lyckats hålla kalkylen och även tidplanen i stora drag.

Nodi, som ligger längs med Hovås Allé, har fått mycket uppmärksamhet. I november förra året fick huset pris för bästa kontorsbyggnad 2021 i den internationella tävlingen Dezeen awards.

– Det var flera tusen som tävlade om priset så det känns jätteroligt med ett internationellt erkännande. I förra veckan damp det ner en liten statyett i brevlådan, av trä förstås, säger Joakim Hansson nöjt.

Text: Paula Isaksson

Foto byggnaden: Åke E:son Lindman

 Fakta Nodi

Beställare: Next Step Group

Arkitekter: White arkitekter

Storlek: BTA 4 660 kvm

Entreprenad: BRA Bygg. Totalentreprenad

Projekt start/slut: 2019–2021

Visa fler