NYHETSBREV FEBRUARI-21

Amanda Eklund vill göra byggbranschen mer jämställd

18 februari 2021

Som ung tjej ute på byggarbetsplatser har Amanda Eklund varit med om att bli förminskad och fått lägga band på sig själv för att inte reta upp sina kollegor. Nu är hon utbildad till certifierad normingenjör och driver sedan ett tag tillbaka en podd om jämställdhet och inkludering.

Amanda Eklund är 26 år och har alltid drivits av ett starkt rättvisepatos. När hon som nyutexaminerad från Chalmers kom ut och förstod hur utbredd machokulturen är i byggbranschen blev hon först chockad. Men sedan bestämde hon sig för att försöka göra skillnad. Det resulterade bland annat i att hon starta podcasten Samhällsbyggnadskvinnor för ett och ett halvt år sedan. I ett till två avsnitt varje månad lyfter hon fram kvinnor som arbetar i bygg- och anläggningsbranschen.

– Det finns behov av kvinnliga förebilder och podden är en möjlighet för oss kvinnor att synas mer, jag har själv kunnat känna mig ensam ute på byggena. Jag vill också visa att det finns många olika yrkesroller i byggbranschen som inte kräver att man är vare sig väldigt händig eller har byggtekniska ingenjörskunskaper, berättar hon.

Också män har bjudits in till podden, för att visa på manliga förebilder som pratar om jämställdhet.
Som kvinna i en mansdominerad bransch menar Amanda att frågan om jämställdhet måste tas på allvar. Många gånger har hon själv råkat ut för olika härskartekniker ute på byggen. Från att ha varit en person som gärna tar för sig har hon behövt tona ner sig själv för att inte reta upp sina kollegor.

– Jag är ganska driven och orädd till sättet och hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle finnas så många strukturella hinder i branschen. Ju mer jag började fördjupa mig i frågan desto mer insåg jag också hur jag hade anpassat mig till strukturen.

För att lära sig mer om strukturer och normer hoppade Amanda på en utbildning till så kallad normingenjör våren 2020. Nu är hon en av ett fåtal certifierade normingenjörer i byggsektorn och hoppas få jobba med frågor kring jämställdhet. Eller inkludering som hon hellre vill kalla det.

– När man pratar om jämställdhet är det lätt att många relaterar frågan till politik och slutar lyssna, fast det är så mycket mer än en politisk fråga. Men genom att använda ordet inkludering kan man få de flesta att bli mottagliga för diskussionen, alla vill ju känna sig inkluderade.

Ordet inkludering omfattar också mer än bara jämlikhet mellan könen, förklarar hon. Lika mycket handlar det om att människor ska behandlas lika oavsett etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning, funktionshinder med mera. Enligt Amanda har mycket förändrats åt rätt håll på kort tid, men för dem som har vuxit upp med de gamla strukturerna är det svårt att ta till sig nya normer.

– Det handlar om djupt inrotade strukturer och normer i samhället som man tar med sig in i arbetslivet. Men om inte branschen börjar jobba med inkludering på alla nivåer kommer vi skrämma bort den yngre generationen. Detta samtidigt som vi har brist på arbetskraft i de flesta yrkeskategorierna.

Hittills har podden haft ungefär 6 000 lyssningar. Dessutom har Amanda ett konto på Instagram med snart 900 följare. Hon är också aktiv på Linkedin där hon diskuterar jämställdhet och inkludering.

– Nu jobbar jag heltid som arbetsledare på ett byggbolag men framöver hoppas jag kunna kombinera det med att hoppa in som konsult i jämställdhetsfrågor. Jag tror att det går att göra stor skillnad på den plats där man befinner sig.

Text: Paula Isaksson

Foto: Serneke

Följ Amanda Eklund på Instagram @amandaaeklund, Linkedin och på Facebook i gruppen Samhällsbyggnadskvinnor.
Podden Samhällsbyggnadskvinnor hittar du på Spotify, Apple podcaster och podbean.com

Dela