Sök
Stäng denna sökruta.

NYHETSBREV MARS-21

Bara dagar kvar till Kasper Salinpriset

17 mars 2021

Den 25 mars avgörs vem som ska få det prestigefyllda Kasper Salinpriset 2021. Bland de nominerade byggnaderna finns Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg. Vi hörde av oss till PerErik Persson, ansvarig arkitekt på Kub, för att få veta mer om det som juryn lyfter fram i sin motivering.

Det var 2012 som Kub arkitekter vann tävlingen om Lindholmens tekniska gymnasium. Sedan dess har PerErik Persson levt med projektet, och ju mer han har jobbat med det desto roligare har det varit.

– Det var en speciell tävling på det sättet att vi och några till arkitektkontor blev inbjudna att lämna in ett förslag tillsammans med teknikkonsulter. Beställarna ville se om det gick att göra ett flexibelt och lätt omställningsbart gymnasium, och jag tyckte att både frågeställningen och att vi skulle ta fram lösningen tillsammans med ett teknikföretag kändes väldigt spännande, berättar han.

Kubs koncept utgick från att det ska vara enkelt att ändra verksamheten och ge plats för till exempel kontor, hotell eller utställningslokaler när skolan har gjort sitt i framtiden. Och så här säger Kasper Salin-juryn om det: ”Det visar på ett modernt förhållningssätt till byggande och pekar ut en riktning i omställningen till ett hållbart samhälle”.

Många av idéerna hämtade PerErik Persson från gamla magasin, lager och verkstäder.

– Vår bärande idé var att utnyttja hur man bygger moderna kontorshus parat med tankar om höjd och spännvidd. Man bygger en volym där tekniska installationer går att plocka ner var som helst. Annars är det ju vanligt att all teknik går i en trång korridor, och om du då ska förändra måste du först riva undan en massa.

Okonstlade detaljer

I juryns motivering hyllas byggnaden också för sina okonstlade detaljer. Eftersom eleverna i skolan ska jobba med bygg- och fastighetsförvaltning när de går ut, har Kub valt att visa alla installationer, allt för att byggnaden i sig ska bli ett enda stort pedagogiskt verktyg.

– Installationer och skarvar är ju annars sådant som arkitekter gärna vill dölja, men vårt syfte har inte varit att det skulle bli för ”fint” utan att man mer ska betrakta huset som en stor och trevlig verkstad där tekniken redovisas, säger PerErik Persson.

Fasaden är i tegel men invändigt är mycket av trä. I mitten av byggnaden ligger en ljusgård med en stor trappa av massivträ. Väggar och balkongbarriärer runt gården är också utformade i samma hållbara material. Bärsystemet är i limträ med 17 meter långa och två meter höga balkar.

– Träet skapar värme och får patina istället för skador. Utvändigt tror jag att juryn tycker om den bearbetade tegelfasaden.

Ett lövverk som förflyttar sig

Taket som är i glas har infolierade solceller som skapar ett mönster på väggarna inne i atriet. När solen skiner blir det som ett lövverk som förflyttar sig med ljuset under dagen.

– Eleverna och skolan har tidigare fört en undanskymd tillvaro på Lindholmen. Därför känns det extra roligt nu när byggnaden blir så uppskattad och elever och personal har fått en skola som de kan gå till och kanske vara stolta över, menar PerErik Persson.

Han är också glad över att lokalförvaltningen inte backade från tanken på den flexibla konstruktionen.

– Det kostar initialt att bygga med höjd och maximera flexibiliteten. Ofta tycker man att det inte är ekonomiskt intressant, så det är väldigt roligt att det här projektet blev av, att man har bemödat sig om att göra tävlingen som det var tänkt.

Med bara några dagar kvar till prisutdelningen, går du i spänd förväntan?

– Nej, det gör jag inte men det är klart att det är roligt att bli nominerad, det ska jag inte sticka under stol med. Det här är ett projekt som har legat Kub och mig personligen väldigt varmt om hjärtat under en lång tid.

Text: Paula Isaksson

Foto: Bert Leandersson

Projektfakta:

Projektår: 2012–2020

Byggherre: Lokalförvaltningen Göteborgs Stad

Arkitekt: Kub Arkitekter

Teknikkonsult: Bengt Dahlgren

Storlek: 11 300 m² BTA

Valda delar ur juryns motivering:

Med ett uttryck som tydligt förmedlar byggnadens konstruktion skapas en öppen och tillåtande struktur (…) Allt utom fasaden och den bärande konstruktionen kan ändras med enkla medel för att ge plats för annan verksamhet (…) Arkitekturen är samtidigt karaktäristisk och lekfull med sina kraftigt dimensionerade fackverksbalkar och okonstlade detaljer. Den värdiga inramningen av vardagslivet syns i materialmöten, omhändertagna och ordnade synliga installationer och i skolans vackert gestaltade rum. (…) Skolans funktioner vecklas ut från den samlande gemensamma entrén där ljuset flödar in genom takets genomsiktliga solceller. (…) Skolbyggnaden representerar en dynamisk arkitektur – full av möjligheter – med ett oskrivet slutresultat som överlåter det mesta åt brukarna.”

LTG
KUB arkitekter

LTG
KUB arkitekter

Dela