Sök
Stäng denna sökruta.

NYHETSBREV FEBRUARI-21

Branschen ser en ljusning i ekonomin

17 februari 2021

Pandemin har varit en hård prövning för många företag som tvingats korttidspermittera och varsla om uppsägningar. Men nu ser ekonomin ut att återhämta sig i byggbranschen. Vi har pratat med tre företag i Göteborg om hur de har hanterat krisen.

Av regeringens olika stöd till företag är korttidspermittering det som har använts mest. I Västra Götaland har omkring 25 procent av de anställda beviljats korttidspermittering sedan början av mars 2020. (Källa: Tillväxtverket, SCB och Ekonomifakta)

Ett av företagen som hoppade på tåget förra våren var White i Göteborg med 150 medarbetare. Under mars utnyttjade företaget möjligheten att korttidspermittera cirka 20 procent, och i halvårsskiftet fick dessutom några medarbetare lämna företaget.

– Vi upplevde att våra kunder var väldigt osäkra på vad pandemin skulle leda till. Många av dem drabbades av oro för hur den egna verksamheten skulle påverkas och bestämde sig för att skjuta sina projekt på framtiden. Avvaktan blev den gemensamma nämnaren för beställarna, berättar Johan Lundin, kontorschef för White i Göteborg.

Efter sommarsemestern började läget normaliseras igen och enligt Johan Lundin fick marknaden till och med en skjuts framåt. Nu är ingen längre korttidspermitterad, och istället har företaget börjat återanställa.

– Ekonomin i Göteborg är ju väldigt beroende av de stora exportföretagen. Vi har till exempel ramavtal med Volvo så när de satte stopp påverkade det oss negativt, men nu när Volvo går bra påverkas marknaden åt det andra hållet, säger han.

I dagsläget jobbar 70–75 procent hemifrån. Den digitala omställningen har gått överraskande bra. För vissa medarbetare har arbetssituationen rentav blivit bättre.

– Verktygen och metodiken hade vi redan på plats men nu fick vi möjlighet att praktisera distansarbete i skarpt läge. De som brukar resa mycket mellan våra kontor i Sverige och utomlands upplever att vårt digitala arbetssätt har fört dem närmare sina kollegor. De slipper också passa flygtider, boka hotell och riskera att komma för sent till möten.

Vad tror du händer med kontoret efter pandemin?

– Jag tror inte att vi kommer gå tillbaka till exakt så som vi jobbade innan. Det kommer nog finnas en förväntan från medarbetarna att få fortsätta jobba hemifrån, samtidigt som många längtar tillbaka till den fysiska gemenskapen. Så vi kommer nog att jobba både från kontoret och hemifrån, svarar Johan Lundin.

Mitt i Gullbergsvass ligger Holmqvist Elteknik som har haft sitt bästa år någonsin. Enligt vd:n Niklas Bidstedt trillade uppdragen in som aldrig förr under 2020.

– Vi har jobbat stenhårt på att synas hos våra befintliga kunder och tagit många nya kontakter. Det har varit vår handlingsplan sedan pandemin började, vi försöker klara av situationen på bästa sätt, säger han.

Holmqvist Elteknik har tio anställda och någon korttidspermittering har det inte varit tal om. För det första visste Niklas Bidestedt att de skulle få mycket att göra till hösten. För det andra ville han inte att medarbetarna skulle gå hem och börja fundera på hur det stod till med verksamheten. Har de inte råd att behålla mig? Ska jag se mig om efter ett stabilare företag?

– Jag ville inte att de skulle börja få sådana funderingar utan jag ville markera att vi står tryggt oavsett läge. I mars och april var det några projekt där kunderna drog i handbromsen och då började jag så klart fundera. Men jag kände mig ändå säker på att vi skulle ha jobb framöver.

Hur ser du på framtiden?

– Vi är inne i en hajp just nu med väldigt mycket jobb att räkna på. Vi nyper också många av dem, så min känsla är att vi kommer ha jättemycket att göra under hela 2021.

På andra sidan Göteborg ligger VBK som även har kontor i Skövde och totalt 100-talet medarbetare. Över en natt blev det tvärstopp i verksamheten när både Volvo och bygget av Karlatornet bromsade in förra våren. Den enda lösningen blev att korttidspermittera. Men innan årsskiftet bestämde VBK sig för att betala tillbaka hela stödet som de hade fått från staten.

– Det gick mycket bättre för oss under 2020 än vad vi hade räknat med. Vi jobbade fokuserat och lyckades skapa sysselsättning för våra medarbetare, så sedan sista september har inte någon av dem varit korttidspermitterad. Vi har även anställt några nya som börjar hos oss i februari, berättar Ola Kjellman, vd på VBK.

Sedan i julas jobbar 90 procent av medarbetarna hemifrån. Innan dess fick den som ville sitta på kontoret. Men när regeringen skärpte restriktionerna gjorde också VBK det.

– De som är vana vid att sitta i projektgrupper tycker det har blivit jobbigare nu när de måste vara hemma och inte har lika nära till information. I framtiden tror jag att många kommer vilja jobba hemifrån, men att delar av vårt arbete görs bättre när vi träffas på plats, säger Ola Kjellman.

Text: Paula Isaksson

Dela