Sök
Stäng denna sökruta.

NYHETSBREV AUGUSTI -23

Citygate blev oplanerat högst i Norden

17 augusti 2023

Att Citygate skulle bli Nordens högsta kontorsbyggnad var inget mål från början. Men med sina 144 meter och 36 våningar sticker projektet ut i både Sverige och grannländerna. – Det är mycket nytt att ta hänsyn till när man bygger ett högt hus, till exempel olika parametrar som har med väder och vind att göra, säger Skanskas projektchef David Carlsson.

I oktober förra året flyttade de första hyresgästerna in i Skanskas kontorshus Citygate. Byggnaden ligger i västra delen av Gårda och är resultatet av en parallell tävling som vanns av det danska arkitektkontoret Henning Larsen. Fotavtrycket är lika stort som själva tomtytan, så man kan lätt föreställa sig vilken utmaning det måste ha varit att få alla transporter på plats.

– Ja, det var ett logistikprogram utan dess like, säger David Carlsson, projektchef entreprenad, Skanska Sverige AB.

Ingen reglering av höjden

Att kontorsbyggnaden skulle bli Nordens högsta var inte något som Skanska hade planerat från början. Enligt detaljplanen fick projektet ha trettio våningar som minst och fyrtio som mest, men märkligt nog reglerades inte hur höga våningsplanen fick vara eller byggnadens totala höjd.

– Så varje plan hade kunnat vara en eller tio meter högt. Men att vi valde den höjd som vi gjorde berodde på att den var mest optimal ur kostnadssynpunkt och andra aspekter. Det gällde att få ihop ett bra projekt för Skanska fastigheter.

Men att bygga högt kräver helt andra kunskaper och för Skanska blev det drygt trettio nya parametrar att ta hänsyn till, förklarar David Carlsson. De handlade dels om väder och vind, dels om tekniska förutsättningar och sist men inte minst om logistik.

– Tack vare utbyte med kollegor i England som har byggt höga hus fick vi bra lösningar på olika problem. Men det är verkligen en upplevelse att bygga ett så här högt hus och jag skulle kunna prata en hel vecka om allt som hände.

Hubb i Bäckebol

Samtidigt som Citygate uppfördes pågick bygget av kontors- och hotellfastigheten Kineum precis bredvid. Det gjorde inte transportarbetet enklare så Skanskas lösning blev en hubb i Bäckebol dit byggnadsmaterialet först transporterades. På nätterna hämtades det upp av Skanska egna lastbilar och kördes till Gårda. Konceptet hade aldrig prövats förut men fungerade över förväntan, menar David Carlsson.

– Det enda som levererades på dagtid var stommen, prefab-elementen, armeringen och betongen. Resten av materialet körde vi dit nattetid och det var samma sak med avfallet, det fraktades bort på nätterna. Nu tillämpar vi den här lösningen i andra projekt i Sverige.

Exponerade fogar

Fasaden är uppbyggd av metallpartier i aluminium med fyllningar av fasadglas. Skarvarna mellan partierna är inte på vanligt vis täckta med aluminiumlister utan istället är gummifogarna exponerade, vilket ger ett slimmat uttryck.

Förutom den höga byggnaden på 144 meter består projektet av en lägre del.  De två delarna är sammanlänkade med varandra och har en total uthyrningsbar yta på 44 000 kvadratmeter. Våningsplanen som löper genom både den höga och låga delen är 2 600 kvadratmeter stora, medan de i enbart höghuset är på cirka 900 kvadratmeter.

På bottenplan ligger lobby, restaurang, reception, storkök, garage för 550 cyklar och miljöhanteringsdelar. På första och andra våningen är konferenslokalerna samlade, medan tredje våningen har reserverats för co-working. Idag uppgår beläggningen till runt sextiofem procent, och bland annat hyr Skanskas Göteborgskontor två hela våningsplan.

Nya hyresgäster tillkommer kontinuerligt men det går inte att förneka att det har varit tuffa tider, förklarar David Carlsson.

– Under pandemin var det tvärstopp, men mitt intryck är att det har rullat på bra efter det. Normalt sett brukar det tillkomma 10 000 kvadratmeter nya kontor i Göteborg per år men med både Citygate och Kineum har det blivit betydligt fler än så, så jag tycker vi har en bra beläggningsgrad.

Prick i budgeten

I byggnaden finns tretton hissar. Av dem är tre snabbhissar som går fyra meter per sekund (det känns i öronen, säger projektchefen). Hissen till översta våningen tar 35 sekunder. Hela byggnaden drivs med el från Göteborgs solenergipark i Utby och är certifierad enligt LEED och WELL.

Trots alla utmaningar i projektet var det en farhåga som överskuggade nästan allt annat: att inte få tag på brandlarmskomponenter i tid. Under hela pandemin var halvledare en bristvara, men till sist gick problemet att lösa och tidplanen kunde hållas. Höll gjorde även den ursprungliga budgeten på 1,6 miljarder.

– Vi hamnar prick i budgeten eller till och med lite under så det känns bra, avslutar David Carlsson.

Text: Paula Isaksson

Foto: Skanska och Anders Wester

Fakta Citygate

Byggaktör: Skanska Fastigheter Göteborg AB

Entreprenör: Skanska Sverige AB

Arkitekt: Henning Larsen arkitekter

Byggtid: Våren 2019 – hösten 2022

BTA: 66 000 kvm

Uthyrningsbar yta: 44 000 kvm

Tillverkare fasadelement: Staticus

Tillverkare stomme: UPB

Uthyrningsbar yta: 45 000 kvm

Certifiering: LEED och WELL (WELL innehåller till häften byggnadstekniska delar, till hälften hälsofrämjande åtgärder)

Dela