Sök
Stäng denna sökruta.

NYHETSBREV JUNI 21

En bostadspolitisk murbräcka

22 juni 2021

Snart går många av oss på semester, men inte föreningens ordförande Johan Engström som funderar över allt från vädret till utmaningarna vi står inför för att ge unga vuxna möjlighet till egen bostad.

Från snöflingor till tropiska nätter, vädret hinner slå om många gånger innan vi får gå på semester. I julas var det fyra grader varmt och det regnade fyra millimeter, vi får hoppas att midsommar visar upp bättre siffror.

Detta nyhetsbrev handlar bland annat om bostäder och inte minst de utmaningar vi står inför för att möta behovet av bostäder för unga vuxna. Frågan är ganska enkel, hur ska vi få fram bostäder i rätt omfattning, i rätt lägen och till rätt pris och i rätt tid? Svaren är däremot många, varierande och ibland motsägelsefulla. Högre hyror. Lägre hyror. Billigare mark. Nya typer av boende. Tillfälliga boenden. Nya typer av finansiering.

Apropå detta så kan ni i det här numret även läsa om bostadshus som är självförsörjande på vatten, värme och elektricitet. Detta möjliggör byggande på helt nya platser och helt nya villkor. Vi tar även upp begreppet Snabba hus, som är en standardiserad boendemodul som ska kunna staplas snabbt och enkelt för att lösa akuta behov på boende. Tänk om man kunde samordna dessa fina idéer och tankar i något sorts departement, som verkligen kunde fokusera och kunskapsutveckla inom området. Vilken bostadspolitisk murbräcka detta skulle kunna bli!

Till er som går på semester vill jag önska en god sådan. Alla ni andra får göra som jag och kämpa vidare i värmen!

 

Glad sommar!

Johan Engström, ordförande

Dela