I år fyller arkitekten Victor von Gegerfelts kyrkliknande fiskemarknad 150 år. Åldern till ära har Feskekörka som byggnadsminnesmärktes 2013 nyligen slagit upp portarna efter en omfattande renovering. Bland det mest påfallande är ljuset som flödar in i hallen genom fönstren som tidigare var igentäppta av diskar och grovköksutrustning. Dessutom har lager av teknikinstallationer, gamla betonggjutningar och provisoriska lösningar tagits bort för att återställa så mycket av den ursprungliga karaktären.
Renoveringen har tagit fyra år så det har varit en lång väntan för göteborgarna. När BTF var där på studiebesök ett par veckor före invigningen var det mesta på plats. Men för att inte något skulle avslöjas i förväg rådde det fotoförbud på insidan. Därför har vi tyvärr inga egna interiörbilder från besöket.
Feskekörka ägs av Higab som anlitade White Arkitekter för renoveringsprojektet. I samband med BTF:s rundvisning höll Whites ansvarige arkitekt Magnus Brunner först en presentation på kontoret på Magasinsgatan. Han berättade att Feskekörka visade sig vara ett hus fullt av hemligheter. Mycket var ingjutet i sarkofager av betong och under alla lager dolde sig en väldigt krånglig konstruktion.
Restaureringen har skett i samarbete med Higab, entreprenör, antikvarie och tekniska konsulter. Hela konstruktionen har återställts till det ursprungliga skicket, men förstärkts med nya mittstolpar. Under ena halvan av byggnaden har man grävt ut en källare där all teknik har samlats i åtta hubbar. Rymden i den stora hallen är bevarad och numera står också den gamla entrén som vetter mot kanalen öppen för besökarna.
Under en del av restaureringen var byggnaden bara ett tomt skal. Timmermän som arbetar med traditionella metoder och material har bytt ut delar av stolpkonstruktionen och marken har grundförstärkts med 200 pålar ända ner till grundmuren.
Nu är Feskekörka invigd sedan snart två månader med fiskhandlare och kockar som vill bjuda på sina olika läckerheter. Här ska både ostron och sillen hyllas i en unik och fräsch miljö som har kostat 120,5 miljoner att skapa.
Foto: Higab och White (interiör) och Christina Aponno (exteriör)