Frihamnskyrkan lyser upp i mörkret

14 mars 2024

Redan 2009 började Smyrnakyrkan diskutera en ombyggnad av de gamla lokalerna vid Haga. Men när församlingen fick en markanvisning i Frihamnen föll alla bitarna på plats. Klart man skulle bygga nytt! Nu står den halvårsgamla kyrkan där, som en fyrbåk i mörkret, i ett annars ödsligt område på andra sidan älven.
BTF var på studiebesök i Frihamnskyrkan

Smyrnakyrkans resa över älven började för femton år sedan. Efter att ha fattat beslutet att bygga nytt, istället för om, satte församlingens fastighetsgrupp igång med att leta efter tomter. Idag är alla mer än nöjda med placeringen vid vattnet. Så småningom kommer Frihamnstorget också ligga framför byggnaden.

– Det här är den mest centrala delen av Frihamnen och det var precis här som vi ville hamna, berättar Kjell Bramwall, en av de tre interna projektledarna för nybyggnaden.

Efter många års springande i trappor i den gamla kyrkan på Parkgatan tänkte man sig från början en låg byggnad med högst två till tre våningar. Men Göteborgs Stad ville ha en märkesbyggnad, något som stack ut, och föreslog en arkitekttävling. 50 bidrag strömmade in från stora delar av världen. I stor internationell konkurrens vann Elding Oscarsson Arkitekters kubformade byggnad.

När arkitekttävlingen var avgjord hösten 2019 gick det fort som bara den. Vid den här tidpunkten fanns det fortfarande ingen färdig detaljplan för området.

– Staden höll på att jobba fram en detaljplan men bestämde sig för att göra ett undantag och gav oss bygglov. Så vi kunde starta bygget redan i maj 2021, säger kollegan Berth Olsson.

Precis två år senare var kyrkan klar och invigdes fyra månader senare.  Som en av Sveriges största kyrkor ligger den nu som en fast punkt i ett annars ganska så ödsligt område. Enligt Kjell Bramwall har funktionen fått styra byggnadens utformning.

– För oss är inte utseendet det primära. Vi ville ha en funktion och byggnaden blev som den blev på grund av sitt innehåll. Sedan är det upp till var och en vad man tycker om kvadratiska byggnader.

I mitten av februari fick BTF chansen att se byggnaden inifrån i samband med föreningens årsmöte. Både Kjell Bramwall och Berth Olsson är församlingsmedlemmar i Smyrnakyrkan sedan länge och har ännu inte riktigt släppt projektet.

– När huset blev klart planerade vi att lämna över till en annan projektledare. Men vi har samlat på oss så mycket kunskap från byggtiden så istället bestämde vi oss för att stanna kvar. Det är viktigt att tekniken fungerar innan vi kan överlämna driften till Smyrnakyrkans fastighetsgrupp, förklarar Kjell Bramwall.

Målet var att ha en öppen och inbjudande entréhall där alla ska känna sig välkomna. Därför är bottenplanet uppglasat med siktlinjer åt flera väderstreck. Därefter följer en liggande panel i träslaget accoya som är behandlat för att kunna stå emot fukt och saltvatten. På övriga våningsplan är fasaden dekorerad med tvärställda ribbor i aluminium som ska likna ax. Stommen är av stål och betong.

Tre hissar gör det enkelt att ta sig till den enorma kyrksalen på våning två.  Salen kan ta 1 100 sittande och både väggar och gradänger är klädda med ribbor i björk för att skapa en högklassig akustik. Golvet är i vaxbehandlad gran och under en lucka i scengolvet döljer sig en dopgrav för vuxendop.

– Byggarna som höll på här inne undrade varför vi skulle ha en jacuzzi på scenen, säger Kjell Bramwall och skrattar.

Ovanför salen ligger tågvinden med all teknik. Sedan följer tre ytterligare våningsplan med samlingssalar, inspelningsstudios, co-workingytor, café och restaurang. Dessutom har man ett så kallat barnland för söndagsskolan och andra aktiviteter för de små.

Sist men inte minst rymmer byggnaden en stor sporthall som används av bland annat skolor.

– Tomten är större än själv byggnaden så för att frigöra ytor till hallen och de ljudisolerade studiorna för våra musiker flyttade vi ut förråds- och teknikutrymmen och placerade dem under jord.

Som kronan på verket ligger det också en terrass på 170 kvadratmeter högst upp i huset.

– Det här har varit ett fantastiskt projekt och efter en del diskussion om att vara med i projektledningen så är vi tre interna projektledare väldigt glada över att vi tog steget, säger Berth Olsson.

 

Fakta Frihamnskyrkan

Invigning: 17 september 2023

Yta: 8 000 kvm

Totalentreprenör: BRA Bygg

Underentreprenörer: Elinväst, Kiwigruppen, Sandbäckens Sprinkler och LW Sverige

Återbruk: Cirka 90 procent av möblerna är återbrukade

Text: Paula Isaksson

Dela