Sök
Stäng denna sökruta.

NYHETSBREV DECEMBER -21

Glöggmingel med hög mysfaktor

13 december 2021

Inger Skogsberg berättar om glöggminglet uppe på Skansberget som började i snöyra men överraskande kunde flytta in i värmen och fortsätta framför en öppen eld.

Det är sen eftermiddag i december, snön yr och mörkret faller. Uppe på Ryssåsen, i folkmun benämnt Skansberget, samlas en liten grupp BTF:are som har hörsammat inbjudan till glöggmingel och vill veta hur det gick till när Skansen Kronan gjordes tillgänglig för alla.

När vi står i kylan och försöker duka upp glögg, kaffe och lussekatter kommer Sandro som är innehavare av Våffelcaféet Soldattorpet/Röda Stugan. Han undrar varför vi står utomhus och när vi har förklarat situationen får vi erbjudande om att låna Våffelcaféet för vårt mingel och föredrag.

17 stycken BTF:are parkerar sig inne i stugan, där elden brinner i den öppna spisen och glöggen doftar gott. När alla har fått sin dryck berättar Erik Hedborg från Gajd Arkitekter om tillgänglighetsprojektet.

Skansen Kronan byggdes i slutet på 1600-talet som en del av Göteborgs yttre befästningsverk och ägs och förvaltas av Statens Fastighetsverk. Byggnaden har under de gångna åren använts till flera olika ändamål, men inte varit aktivt i något krig. Idag är den del av en kulturmiljö av riksintresse. På senare tid har olika förslag på hur man ska göra byggnaden tillgänglig för alla tagits fram och förkastats. Fram tills nu.

Tillsammans med Statens Fastighetsverk har Gajd löst problemet med att på ett osynligt sätt få in en hiss i yttermuren. Samtidigt har man skapat toaletter för restaurang- och konferensverksamheten som finns i byggnaden och löst problemet med utrymningsmöjligheter för restaurangens våningsplan. Tilläggen till den gamla byggnaden har gjorts i klassiska material men med moderna metoder.

Efter genomgången lämnade vi Våffelcaféet efter en kunskapsberikande och mysig kväll i brasans sken.

Dela