Sök
Stäng denna sökruta.

NYHETSBREV SEPT -22

Göteborg från vattnet med veteranerna

26 september 2022

Solen sken och vattnet var blankt som spegel. Veteranerna kunde inte haft mer tur med vädret när Göteborg visade upp sig från sin bästa sida – sjösidan – under båtresan på Göta Älv i början av september.

Äntligen blev den av, veteranernas båtresa på älven, som egentligen skulle ha gått av stapeln för två år sedan. Men ett bättre datum kunde inte ha valts med tanke på den ovanligt varma och vackra septemberdagen.

Båtutflykten som lockade ett fyrtiotal deltagare startade vid Nya Varvet och styrde först västerut förbi Göteborgs alla hamnar – Energihamnen för tankfartyg, Skandiahamnen som är Nordens största containerhamn, Arendalsvarvet för kryssningsfartyg och Älvsborgshamnen som är störst i Sverige på rorofartyg. Flytten ut från centrala Göteborg har pågått sedan 1960-talet och nu förbereds ännu en ny hamnterminal vid Arendal, det största projektet inom Göteborgs Hamn på 40 år.

Gled fram i långsamt mak

Båtturen leddes av guiden Glenn Evans som öste fakta och anekdoter över veteranerna under hela resan. Vid Arendalsvarvet gjorde kaptenen en extra sväng på hans beordran för att komma riktigt nära det enorma kryssningsfartyget som låg förtöjt vid kajen. Sedan var det dags att vända österut. I långsamt mak gled den chartrade båten fram förbi Eriksbergs exploaterade bostadsområden och Masthuggskajens senaste tillskott av kontorsbyggnader, under Hisingsbron och vidare till Geelys nya utvecklingscenter och Hotel Pier som öppnar i november. Som en kontrast till alla nya landmärken passerades Drömmarnas kaj med sina farkoster i olika grad av förfall, Kvillepiren där bostäder med temporära bygglov byggs för fullt, och Ringön med sin speciella industrikaraktär.

Vid lunchtid avslutades den två timmar långa resan. Veteranerna klev av vid samma brygga som de hade klivit på från, fulla med ny kunskap efter en ovanligt lärorik tur på Göta Älv.

Text och foto: Paula Isaksson

Dela