Sök
Stäng denna sökruta.

Nyhetsbrev januari 2024

Hamburg imponerade stort

8 januari 2024

Höstens studieresa gick till Hamburg, en spännande stad som genomgår ett av Europas största stadsutvecklingsprojekt. Under tre fullspäckade dagar i slutet av oktober lotsades BTF genom kvarter efter kvarter av arkitektur- och stadsbyggnadsguiden Bettina.
BTF reste till Hamburg

Det absolut mest intressanta stoppet på resan gjordes i Hafencity, det tidigare hamnområdet, som sedan 2003 har utvecklats till en ny stadsdel med en blandning av bostäder, butiker, restauranger och kontor. Överallt ser man vatten och längs med floden Elbe löper att kajstråk, designat av Zaha Hadid, som först och främst är ett översvämningsskydd. Den åtta meter höga vallen är smakfullt designad med välvda trappor där betraktaren kan blicka ut över den ruffa hamnen och floden. Skyddet behövs verkligen då Hafencity översvämmas tio till tolv gånger per år.

Alla nya hus och parker i Hamburg som har adderats sedan 2003 har föregåtts av arkitekttävlingar vilket tydligt avspeglar sig i den höga kvaliteten.  2017 invigdes dessutom Elbphilharmonie, det nya konserthuset ritat av Herzog de Meuron, som redan har blivit en ikonbyggnad.

Utan tvekan är Hamburg en väldigt spännande stad – väl värd ett besök för den arkitekturintresserade.

Dela