Sök
Stäng denna sökruta.

NYHETSBREV DECEMBER -22

Hisnande rundvisning hundra meter upp i luften

19 december 2022

BTF:s studiebesök på Hotel Draken i höstas startade med hisnande utsikt från våning 34. Längst ner i skrapan ska göteborgarna få ett nytt vardagsrum och hela hotellet kan komma att innehålla ända upp till nio barer – perfekt när det regnar på tvären men man ändå vill sparka loss för en kväll.

Trots att det fortfarande är ett år kvar tills invigningen av det nya hotellet vid Järntorget fick BTF komma dit på två exklusiva visningar i början av november. Deltagarantalet var begränsat till tio personer vilket berodde på att alla behövde rymmas i samma bygghiss så att ingen kom på avvägar.

Rundvisningen leddes av Niklas Lager, entreprenadingenjör på K21, och startade med en tur upp till 34:e våningen. Det här är det högsta planet för besökande och det känns att man är högt upp. Utsikten genom den helglasade fasaden är både imponerande och hisnande med staden som breder ut sig som en gnistrande matta hundra meter nedanför. Här uppe ska det vara lite cocktail- och nattklubbsaktigt, förklarade Niklas Lager, och på samma plan ligger takterrassen som definitivt inte är något för höjdrädda. Man ser också ner till den L-formade restaurangen som kommer ha utsikt i tre väderstreck och öppet ända upp i nock.

200 yrkesarbetare

Niklas Lager är en av 200 yrkesarbetare som rör sig i tornet varje dag. Att bygga på höjden innebär ofta logistiska problem, menade han. Dels ska alla gå på rast tre gånger om dagen, dels är det en massa material som ska in. Fram till nu har man haft två extra stora korgar på utsidan som har hissat upp olika sorters material främst kvällar och helger. Man har också två bygghissar inbyggda i hisschakten och efterhand som de platsbyggda hissarna blir klara kan de tas i anspråk. Mellan restaurangen och entréplan kommer det dessutom gå två panoramahissar.

Hotellet kommer ha 474 rum varav tre är sviter. Under rundturen fick BTF se ett provrum på våning fyra. Eftersom hotellet har tagit sitt namn från biografen Draken i huset har alla rummen film som signatur. I ena hörnet står en biofåtölj och framför skrivbordet en regissörsstol. Stommen och badrummen är byggda i prefab och väggarna bakom sängen består av mörk betong som är skrapad och lackad. Tyvärr var det fotoförbud i provrummet så bästa sättet att få se inredningen blir att själv boka en övernattning längre fram.

Spa i sista stund

Slutligen når rundvisningen entréplan där receptionen och loungen är tänkta att bli göteborgarnas nya vardagsrum med bar och lite enklare mat.  Sammanlagt kommer det finnas massor av barer i huset så ingen lär behöva gå törstig därifrån. I gamla Vågens lokaler ska dessutom restaurangen för hotellgästerna ligga granne med ett lite annorlunda bibliotek. Under byggets gång har man också hittat k-märkta pelare och en vacker tegelvägg som ska bevaras.

Det första steget mot invigningen tas nästa sommar då Balder och K21 beräknar kunna lämna över huset till Nordic Choice Hotel som då ska inreda det från topp till tå.

Men K21 har också fått en tilläggsbeställning som inte kommer vara klar förrän i slutet av nästa år. För vad är ett hotell utan spa?

– Huset är byggt under efterkrigstiden så när man sa att man ville ha ett spa på 600 kvadratmeter ovanför receptionen blev vi tvungna att ta prover för att se om bjälklaget skulle hålla. Vi bad rivaren ta ut sex stycken borrkärnor och han kom till oss med grus, skrattade Niklas Lager. Så vi har fått bygga en stålkonstruktion som ska hålla för bassänger, bastur och duschar.

Text och foto: Paula Isaksson

Vill du veta mer om Hotel Draken? Läs en tidigare artikel om projektet: https://www.btf.nu/btf-nyheter/nyhetsbrevet/mars-22-hotell-draken/

Dela