Sök
Stäng denna sökruta.

NYHETSBREV MAJ–23

Kineum blev en teknisk utmaning

11 maj 2023

Sedan skrapan Kineum stod klar i Gårda har göteborgarna skämtsamt kallat den för ”kexchokladen” eller ”kasslern”. Projektet har innehållit flera stora utmaningar, som att grundläggningen ägde rum samtidigt som det pålades på tomten bredvid.

Kineum, som invigdes i november 2022, har uppförts av Platzer och NCC i ett gemensamt bolag. Byggnaden innehåller tretton kontorsplan, varav NCC själva håller till på fyra. I huset ligger också Jacy´s Hotel & Resort på elva våningar.

Projektet har varit komplicerat, ända nere från grundläggningen upp till monteringen av taket. Ett av de första problemen dök upp redan när det var dags att påla. På tomten intill satte Skanska precis samtidigt igång med att lägga grunden till Citygate, så leran skyfflades fram och tillbaka mellan projekten.

– Vi kunde inte bara köra på utan var hela tiden tvungna att se till så att det inte blev för stora massförskjutningar mellan projekten eller att befintligt hus flyttade på sig. Det krävdes ett väldigt samspel av våra och Skanskas geotekniker och det var tack vare kommunikationen mellan dem som grundläggningen gick bra, berättar Kristian Klingborn, projektchef på NCC.

Trång arbetsyta

Kineum ligger på en liten yta, inklämd mellan fastigheten som i folkmun kallas för Canonhuset och gatorna som leder in i Gårda. Den trånga arbetsytan gjorde att gjutningen av den 107 meter höga mittkärnan, med hisschakt och trapp, blev nästa utmaning. Eftersom det bara fanns plats för en lyftkran var det inte möjligt att gjuta med klätterform. Det skulle ta för lång tid och spräcka tidplanen så därför bestämde man sig för glidformsgjutning, en svensk uppfinning från 1944, men som numera används sällan i Sverige. Under fem veckor rullade glidformen med en snitthastighet på tre meter per dygn.

– Vi hade begränsad erfarenhet av glidformsgjutning inom NCC, så vi fick ta hjälp av entreprenörer och andra för att skaffa oss den kunskap som krävdes för jobbet. Vi besökte också Peabs grannprojekt som höll på med glidformsgjutning och dessutom anlitade vi en av deras entreprenörer, säger Kristian Klingborn.

För att förenkla arbetet försökte man få bort allt som kunde störa gjutningen. Till exempel förtillverkades alla ursparningar för dörrar och andra öppningar. Man undvek också att gjuta in sådant som gick att montera efteråt.

– Det var mycket planering, men gjutningen gick fortare än vi hade räknat med, så vi inte bara höll tidplanen utan jobbade också in tid.

Ska associera till fisknät

Fasaden är uppbyggd av våningshöga glastrianglar med ett kryssmönster av integrerade aluminiumprofiler som ska associera till fisknät. Av glas är också det diamantformade taket vars många vinklingar och lutningar blev en annan stor utmaning. Det mesta av arbetet skedde på plats, förutom att de isolerande skivorna ovanpå stålkonstruktionen var förmonterade.

– Vissa delar förfabricerades för att minimera antalet mantimmar på taket, att stå där uppe är både högt och väderberoende, säger Kristian Klingborn och förklarar att konstruktionen komplicerades ytterligare av hotellets spa ligger på våningen under.

För att undvika att fukt från poolen kommer in i takkonstruktionen har man installerat ett semiluftat undertak. Ett annat problem var att de bärande ståldelarna behövde målas med tio till tolv lager brandskydd.

– Målningen skedde på fabrik och med så många lager blev det mycket längre torktid än normalt. Det försenade takets färdigställande, säger Kristian Klingborn.

En större sal

Förutom nybyggnationen har NCC har även byggt om delar i den befintliga fastigheten och uppfört ett nytt parkeringshus.  Just nu pågår arbetet med att skapa en större sal för hotellet som ska fungera för biovisningar, föreläsningar, shower och som festlokal.

– På taket till salen kommer det också finnas en takbar och utomhuspool. Det blir den tredje poolen som vi bygger inom projektet Kineum.

Text: Paula Isaksson

Foto: Per Zetterlund

Fakta:

Beställare: Gårdabolaget AB (NCC och Platzer)

Byggtid: 2019–2022

Projekt: 30 000 kvm kontor i samma hus som ESS Groups satsning Jacy´s Hotel & Resort

Miljöcertifiering: Breeam Excellent

Entreprenör: NCC, totalentreprenad i samverkan med Platzer.

Dela