Sök
Stäng denna sökruta.

NYHETSBREV DECEMBER -22

Kommande studiebesök: Champagnefärgat plåtskal med mötessal i trä

19 december 2022

I början av december invigdes Vänersborgs nya mötessal – en fristående rund byggnad som är insvept i champagnefärgad plåt med exponerat trä på insidan. Takhöjden är sju meter och den flexibla utformningen gör att salen kan användas till allt från fullmäktigemöten till utställningar. Boka in 17 januari redan nu då vi åker till Vänersborg för att titta på projektet!

Den nya byggnaden är ritad av White Arkitekter och uppförd på en innegård bakom kommunhuset. Där låg tidigare en gammal mötessal från 1972 som revs 2018 på grund av mögelangrepp. Kravet på den nya byggnaden var att den skulle ligga inom samma detaljplan, med samma mått på både bredden och höjden, men ändå kunna rymma cirka 300 personer mot tidigare 130.

Projekteringen startade i december 2021 med K21 som totalentreprenör. De första gjutningarna var på plats två månader senare.

– Det känns som att det har gått väldigt fort, säger Simon Hagman, platschef på K21.

Byggnaden är på 530 kvadratmeter och länkad till det befintliga kommunhuset med en glaspassage. Själva fasaden är däremot klädd i tjocka, champagnefärgade plåtband som lutar i 45 grader och har falsats ihop.

– Fasaden var en stor utmaning i och med att byggnaden är rund. Egentligen ska det inte gå att bygga så här, ingen har gjort det innan, men vi lyckades så det har varit jätteroligt, förklarar Simon Hagman.

Som ett smycke

Fasadplåten är rostfri och behandlad med elektroniska bad för att få den i samma kulör som världens mest exklusiva bubbeldryck. Enligt K21:s platsledare är plåten extremt underhållsfri eftersom den inte har någon lack eller färg som kan släppa.

Arkitekternas vision har varit att mötessalen ska stå ut som ett smycke på innegården. Högst upp består fasaden av ribbor i plåt med fönsterband bakom som släpper in släpljus i mötessalen. I motsats till utsidans lite otillgängliga intryck består insidan av exponerat trä från topp till tå. För att maximera rymd, ljus och volym är taket sju meter högt med synlig trästomme. Väggarna är i ljus askfanér, likaså består golvet av en industriparkett i ask.

– Det är genomgående ask i hela byggnaden och så otroligt vackert med allt trä på insidan. Även länkpassagen i glas har synliga stolpar och pelare i limträ så den är också en vacker detalj, framför allt på kvällen när den är upplyst och man ser rakt igenom, säger Simon Hagman.

Flexibel möblering

Byggaktör är Vänersborgs kommun som ska använda salen till kommunfullmäktiges möten. Eftersom Vänersborg är residenshuvudstad i Västra Götaland kommer även regionfullmäktige att träffas här. Längst fram står ett fast podium, men i övrigt är möbleringen flexibel. Förutom möten ska salen kunna användas för utställningar och andra kulturella evenemang, alternativt hyras ut till företag och organisationer.

– All möblering med bord och stolar kan kopplas ur, fällas ihop och köras ut. Så det blir väldigt lätt att anpassa salen till olika aktiviteter.

I salen finns också en avskild läktare där allmänheten kan sitta och lyssna på mötena.

Från början skulle taket ha belagts med sedum. Men istället har kommunen bestämt sig för en solcellsanläggning. Ett klokt beslut, tycker Simon Hagman.

– Det ligger verkligen i tiden och vi väntar på de sista leveranserna för att få solcellspanelerna på plats. Tanken är att vi startar med det vid årsskiftet.

Text: Paula Isaksson

Foto: Simon Hagman Illustration: White Arkitekter

Boka in 17 januari redan nu då vi åker med buss till Vänersborg för att titta på projektet.  Avresa klockan 12 från Göteborg. Mer information kommer.

Dela