NYHETSBREV JANUARI -21

Kunskapsbank ska ge bättre flexibla arbetsplatser

14 januari 2021

Det finns bra arbetsplatser – och så finns det dåliga, där människor inte kan koncentrera sig för att miljön är fel utformad. Men nu hoppas strategen Annicka Dickson att det ska bli lättare att göra rätt från början. I den nystartade kunskapsbanken arbetsplatsenifokus.se ingår snart ett 80-tal företag och experter.

Att bygga nya kontorslokaler handlar inte bara om inredning och modern teknik. Utan lika mycket om människor. Framför allt när det gäller flexibla arbetsplatser, där ingen har sitt fasta skrivbord utan väljer arbetsyta efter aktivitet.

– Jag blev kontaktad av en inredningsarkitekt som sa ”Annicka, de här aktivitetsbaserade kontoren, de är inget möbel- eller designprojekt utan en beteenderesa. Det är jätteviktigt att du börjar titta på detta”, berättar göteborgaren Annicka Dickson.

Annicka Dickson har många års erfarenhet av arbetsplatsstrategi och har utbildat ledare och medarbetare i flexibla arbetssätt. Idag ägnar hon sig till hundra procent åt arbetsplatsenifokus.se. I oktober var det premiär och syftet är att inspirera och hjälpa den som vill skapa eller förändra en arbetsplats, med kunskap från forskare, leverantörer och experter.

– Under åren då jag var inblandad i olika kontorsprocesser upptäckte jag två saker. Dels att olika kompetenser behöver prata med varandra i tidigare skeden när en ny arbetsplats ska skapas, dels att den som beställer en flexibel arbetsmiljö behöver förstå vad den ger sig in i. Att arbeta flexibelt kräver en miljö som stödjer olika koncentrationsnivåer.

Plattformen innehåller både en bank med kunskapsinlägg och en bank där man lätt kan nå forskare, leverantörer och experter. Ämnena växlar mellan ledning och organisation, möteskultur, digitalisering, hälsa, hållbarhet, hemarbetsplatsen med mera. Några av forskarna intervjuades i BTF Magazinets temanummer om framtidens kontor som kom ut våren 2018.

Plattformen finansieras genom alla som finns med på den. Men ända från första början har Dickson och Hartman varit bestämda med att den ska vara opartisk.

– Vi går inte in och värderar kunskapsinlägg mot varandra. Men vi ställer krav på att man bidrar med kunskap. Om man bara vill sälja en produkt är vi inte intresserade, däremot om man kan prata om hållbarhet, cirkulär ekonomi, logistik eller andra intressanta saker som beställare normalt inte får tillgång till.

Enligt Annicka Dickson har pandemin ökat på intresset för att få vara med och dela med sig av digitala lösningar.

– Ja, nu gäller det att hela tiden fylla på med ny kunskap och forskning. Om ett år är vår målsättning att de som står inför en arbetsplatsförändring naturligt ska gå in och hämta kunskap från andra på plattformen. Redan nu märker vi att fler och fler organisationer använder plattformen som ett implementeringsverktyg.

Text: Paula Isaksson

Annicka Dickson

www.arbetsplatsenifokus.se

Dela