Sök
Stäng denna sökruta.

NYHETSBREVET MARS–22

Logistiken en utmaning för höga Hotell Draken

3 mars 2022

Vid en första anblick kan Hotell Draken vid Järntorget se ut som ett enkelt bygge med prefab-element. Men uppförandet har varit komplext på flera sätt. – Det blev en komplicerad grundläggning men jag är glad över att alla markrörelser har hållit sig inom spontgropen, säger Anders Hemlin på byggentreprenören K21.

I början av februari nådde det nya hotellet på Olof Palmes Plats sin fulla höjd på 34 våningar. När den här artikeln skrivs är den väldiga byggkranen i full gång med att svinga upp de sista fasadelementen. Om ett par månader ska fasaden knäppas ihop och själva inredningsarbetena starta. Parallellt pågår en ombyggnad av vissa delar av Folkets Hus som ska ingå i hotellet.

Men vägen hit har inte varit utan komplikationer. Det kan både platschefen Anders Hemlin från totalentreprenören K21 och Balders projektchef Joakim Gralén intyga.

– För vår del är det avtalsupplägget som är komplext. Vi bygger om delar som vi ska hyra av Folkets Hus och sedan hyra ut i andra hand till Nordic Choice. Det är också en mardröm att gå in och riva i ett gammalt hus och sätta ihop det med ett nytt, säger Joakim Gralén.

För K21 har den trånga byggarbetsplatsen på Folkets Hus bakgård varit en stor utmaning, med befintliga hus på tre sidor och Götatunneln på den fjärde.

– Det har varit mycket mätningar och kontroller när vi har pålat för huset, säger Anders Hemlin. Men det har gått bra, vi har inte haft någon påverkan alls på kringliggande byggnader.

Höga investeringskostnader

Hotellet är ritat av göteborgsarkitekten Peter Erséus som först fick uppdraget av Folkets Hus. Deras plan var utveckla sitt konferenscenter och komplettera med ett hotell. Visionen kom med i detaljplanen för utbyggnaden av Masthuggskajen, men projektet lades på is på grund av de höga investeringskostnaderna. Sedan kom Balder tillsammans med fastighetsägarna och hotellmiljardärerna Petter Stordalen och Erik Selin in i bilden som finansiärer. Projektet tog fart igen men först behövde byggnaden ritas om, berättar Joakim Gralén.

– Byggnadsnämnden var inte nöjda med den ursprungliga utformningen och ville ha en lite mer speciell karaktär på byggnaden. Så Peter Erséus kom med en ny idé som alla fastnade för direkt, och nu är det Göteborgs snyggaste hus.

Grundläggningen består av ihåliga stålpålar som först har borrats ner genom tjugo till fyrtio meter lera och sedan en meter ner i berget. Enligt Anders Hemlin har det inte behövts några extra förankringar utan huset kommer stå kvar av sin egen tyngd.

– Det kommer inte att blåsa omkull, det är så pass tungt att man inte behöver dragförankra det i berget.

Säkrade med livlina

De två största tekniska utmaningarna har varit det breda överhänget nedtill på byggnaden och den utskjutande delen högst upp där restaurangen ska ligga, berättar han vidare.

– Det nedre överhänget har ett enormt stålfackverk som tog över 3 000 timmar att svetsa ihop på plats. Det var en riktigt knixig grej men rolig och spännande.

Under det övre utskjutet ska det finnas ventilationskanaler och en räls för fasadtvätthiss. För att komma åt undersidan har man byggt en konsolställning som är inspänd mellan bjälklagen längre in.

– Det var en arbetsmiljömässig utmaning att på ett säkert sätt bygga ställningen rakt ut i tomma intet. Det har suttit två gubbar där ute, ordentligt säkrade med livlina och fått material langat till sig.

Men det absolut svåraste under projektet har varit logistiken, logistiken och åter logistiken, förklarar Anders Hemlin.

– Den har varit en överskuggande utmaning eftersom det är så fruktansvärt trångt på byggarbetsplatsen. Men nu har vi vant oss och bullat upp med en rejäl logistikorganisation så det går ganska bra. Vi blev också tvungna att provisoriskt täcka över nedfarten till Götatunneln.

För allt material och all personal som ska upp och ner i byggnaden finns två stora hissar på utsidan och två bygghissar inne i de blivande hisschakten. Ibland blir det köbildning, framför allt när hissarna måste höjas för att huset växer. Då blir det långa avbrott och gnälls en del, avslöjar Anders Hemlin. Men så här långt har tidplanen hållit.

– Vi var oroliga för vädret, att det inte skulle gå att lyfta på grund av blåsten men i stort sett ligger vi rätt i tid. Fast in i det sista har det ju blåst så in i baljan, säger han.

Stans bästa läge

Fasaden är klädd i bronsfärgad, eloxerad aluminium medan den nedre delen, den höga sockeln, kommer att kläs in med natursten. Varje våningsplan innehåller 18 hotellrum och högst upp i byggnaden kommer det finnas publika ytor i form av konferensrum, restaurang och skybar med takterrass. Hit kommer man via två uppglasade shuttlehissar.

Hotellets lounge med reception ligger på bottenplan i Swedbanks och pantbankens gamla lokaler.

– Det blir helt underbart där ju, säger Joakim Gralén. Dels kan man glida in och ta en kopp kaffe eller en öl, och bara känna att man kan vistas i Folketshuskvarteret, det har ju allmänheten inte kunnat förut. Dels är det stans bästa läge för uteserveringar och jag hoppas att man som göteborgare ska känna: ”va, varför har vi inte suttit här i solen förut med en räkmacka och ett glas vin?”

Huvudentrén kommer ligga ut mot Olof Palmes plats. På markplan runt hörnet, i Dansforums gamla lokaler, blir det ytterligare en restaurang.  Frukostmatsal och storkök placeras i den jättelika grottan under jord som tidigare hyste danspalatset Vågen. Dessutom ingår Folkets Hus kongresshall och anrika biografen Draken i paketet. Projektets totala BTA uppgår till 30 000 kvadratmeter.

I dagsläget konkurrerar lyftkranen med byggnaden om en del av uppmärksamheten. Men när den försvinner kommer hotellet sticka upp som en solitär, med göteborgshimlen som bakgrund. Invigningen är beräknad till sommaren 2023.

 Text: Paula Isaksson

Foto kvällsbild:  Markus Wesslen

Illustrationer: Balder

Dela