Sök
Stäng denna sökruta.

NYHETSBREV MAJ-23

Mölnlycke inledde veteranernas nya tema

11 maj 2023

Först ut på veteranernas nya tema att se hur Göteborgs kranskommuner utvecklas blev Mölnlycke i slutet mars. Bruksortens historia gick som en röd tråd genom dagen, blandat med besök på de senaste projekten.

Veteranernas vårutflykt startade på Råda Hembygdsförening, som har byggt en modell av hur Mölnlycke såg ut 1935. Där fick de en livfull beskrivning av hur kommundelen under tidigt 1900-tal var en bruksort med Mölnlycke Fabriker som största arbetsgivare. Många av fabriksarbetarna kom hit genom dåtidens arbetskraftsinvandring och bodde gruppvis i separata byggnader som fick namn efter deras hemland eller hemort, till exempel Finland och Estland.

På kommunhuset berättade sedan Helena Alterby Nordström om Härrydas utveckling och framtidsplaner. Kommunen, som har fört en aktiv politik för att få till sig nya företagsetableringar, har i flera år lyckats placera sig bland Sveriges tio mest framgångsrika kommuner när det gäller företagsklimatet. Man har även hållit tempot i bostadsbyggandet och det största projektet är Wallenstams ombyggnad av Mölnlycke Fabriker till 800 nya bostäder.

Tropisk innergård

Efter besöket på kommunhuset var det dags för en kort promenad till Bon Top, ett all-in-one-koncept av mycket hög kvalitet för boende i alla åldrar. Där finns en överglasad, tropisk innegård med boulebana och sittmöbler för spontant umgänge, dessutom simbassäng, gym, konferensutrymmen och en gästlägenhet.

På Mölnlycke Fabriker fick veteranerna en presentation av Karin Lindqvist, ansvarig arkitekt på Liljewall Arkitekter som har stått för ombyggnaden av fabriksområdet. Huvudinriktningen har varit att skapa lokaler för kommunens idrottsföreningar med betoning på innebandy, vilket befäster Mölnlycke som innebandyns Mekka.

Stor bostadsetablering

Marcus Barric, förvaltare av Wallenstams fastigheter i Mölnlycke, tog slutligen vid och berättade om den stora bostadsetableringen som genomförs i anslutning till fabriksområdet.

Besöket avslutades med en kort promenad till Food Factory, en restaurang i Mölnlycke Fabrikers gamla personalmatsal, för gemensam lunch.

Foto: Inger Skogsberg

Dela