Oceana nystartar med utökad säkerhet

13 mars 2025

I februari var det ett år sedan vattenvärlden Oceana brann ner, med endast fyra månader kvar till invigningen. Nu har återuppbyggnaden startat med extra stort fokus på säkerhet och arbetsmiljö. Lisebergs projektledare Lina Karlsson kom till BTF:s årsmöte och berättade om projektet och vad som händer nu.
Oceana och Lina Karlsson

Innan Oceana eldhärjades den 12 februari 2024 var byggnaden i stort sett klar. Alla vattenattraktioner var på plats och provbaden för att testa anläggningen skulle ske vilken dag som helst. I Holland stod också ett fyrtiotal höga gröna växter redo för transport norrut.

– Allt var väldigt långt gånget. Men vi fick stoppa alla leveranser och det blev mycket att lagerhålla. Växterna står fortfarande kvar i växthuset i Holland, förklarade Lina Karlsson, när hon inledde BTF:s årsmöte den 26 februari med en föreläsning om Oceana.

Lina Karlsson är en av tre projektledare från Liseberg och har jobbat i produktionen av vattenparken sedan 2022. När branden startade i samband med ett arbetsmoment vid rutschbanorna befann hon sig i en av byggbodarna. Elden och rökgaserna spred sig först till tornet som exploderade och sedan till bassänghallen.

– Branden är det värsta jag har varit med om i yrkeslivet, och även privat. Och att en kollega omkommer, det ska inte få hända. Det har varit en lång tid av sorg och krisbearbetning.

Destination året runt

Idén om att bygga en vattenpark uppstod ur diskussionerna om hur Liseberg skulle kunna gå från att vara enbart en nöjespark till att bli en åretruntdestination. I satsningen ingick också hotellet Liseberg Grand Curiosa som öppnade 2023.

Projektet Oceana har drivits i partnering mellan NCC och Liseberg.  I januari 2025 bestämde de sig  för att tillsammans återuppbygga vattenvärlden i ett tilläggsavtal. Vilka skador från branden som kommer att täckas av Lisebergs projektförsäkring hos Trygg-Hansa är dock fortfarande oklart. Tills dess att frågan är utredd ställer Göteborgs Stad upp med ett lån.

– Det finns risk för att den här försäkringsfrågan kommer ta tid, kommenterade Lina Karlsson.

Arbetet går till på nästan exakt samma sätt som när Oceana uppfördes första gången. Anläggningen blir totalt på 13 600 kvadratmeter och ska innehålla en bassänghall,  omklädningsrum, reception och restaurang.  Hela 14 vattenattraktioner ska på plats och mycket av interiören byggs upp av konstbetong  och natursten. På golvet blir det brasiliansk kvartsit.

Fantastiskt ljus

Taket, som täcker större delen av anläggningen, utgörs av så kallad EFTE-plast och är inspirerat av  bland annat olympiastadion ”Fågelboet” i Beijing. Det har tagits fram av Wingårdhs tillsammans med Lisebergs brittiske creative director David Schofield. Stommen består av nio enorma limträbågar.

– Plasten släpper igenom ett fantastiskt ljus och till och med UV-strålning. Men det behövdes många utredningar innan vi landade i den här lösningen, berättade Lina Karlsson.

Under branden klarade sig taket ganska bra, värre gick det för vattenattraktionerna i glasfiber. Bassänghallen och tornet skadades också kraftigt. Bäst klarade sig lågdelen norrut och källaren, förutom fläktrummen.

Den ursprungliga budgeten för Oceana låg på 1,2 miljarder. Nu tillkommer rivning och sanering på runt 120 miljoner. Men samtidigt kan vissa delar från första Oceana återanvändas, så allt behöver inte byggas upp från grunden igen, vilket sparar pengar.

– En utmaning har varit hur mycket man ska riva och var man ska börja återuppbyggnaden. Vi har rivit tornet, taket och en del av kaklet och naturstenen i bassängen, men har försökt spara så mycket som möjligt.

Högre brandklass

I dagsläget är det nya tornet på plats, likaså har de nya limträbågarna till taket börjat anlända. Men tornet kommer få en annan färg än den ursprungliga.

– Det svarta tornet har synts i miljoner klipp om branden i media världen över, så det kommer få en ljusare färg, berättade Lina Karlsson.

Brandskyddet har förstärkts, likaså har den beställda glasfibern en högre brandklass än den förra.  Nivån på utrymning har också höjts med extra trappor utvändigt från tornet.

– Vi fokuserar oerhört mycket på säkerhet och arbetsmiljö och kommer ha fler externa kontroller än tidigare. Slutrapporten från Statens Haverikommission förväntas bli klar inom kort, men vi har också själva analyserat och försökt att förbättra oss på en mängd områden.

Medan NCC bygger skalet och installationerna ansvarar Liseberg för vattenattraktionerna och dekoren. Enligt Lina Karlsson är flera sidoentreprenader involverade i projektet, vilket ställer stora krav på samordning och gränsdragning gällande vem som gör vad.

Återuppbyggnaden beräknas ta två år.

– Det är mycket arbete som ska göras, men det är klart att Liseberg blir glada om vi blir färdiga tidigare, avslutade hon.

Text: Paula Isaksson

Foto: Liseberg

Dela