En guide till Göteborgs arkitekturhistoria, varför?
– Jag skrev en guide om arkitekturen i Göteborg som kom ut 2006, men den är slutsåld sedan flera år. Så jag tog upp frågan med Arkitektur Förlag om att skriva en ny guide och då kontaktade de i sin tur stadsbyggnadskontoret som funderade på samma sak. De gjorde en offentlig upphandling av det hela som vi vann.
På vilket sätt skiljer sig den nya guiden från den gamla?
– Stadsbyggnadskontoret tyckte att det var för mycket katalog över den gamla och ville ha en mer berättande guide. Det ligger mer i tiden menade de och jag tycker också om berättelser. De ville också begränsa tiden till de senaste hundra åren.
Så hur är den upplagd?
– Guiden har 20 ingångar som börjar med en byggnad eller miljö, och som det utvecklas ett tema kring. Den första ingången är Götaplatsen och jubileumsutställningen 1923, nummer två är Gustaf Adolfs torg och maktens centrum. Sedan kommer spårvagnsstaden Göteborg med berättelser om den segregerade staden och en resa med elvan från Saltholmen till Bergsjön. På slutet handlar det bland annat om Älvstranden och det postindustriella Göteborg, och om Göteborgs arkitekter och arkitektkultur.
Du har inte skrivit alla texter själv?
– Nej, jag har skrivit 16 av ingångarna. De övriga är av externa skribenter som har skrivit om subkulturens Göteborg, konstens Göteborg, barnens Göteborg och om miljonprogrammet.
Du har också med platser som inte är så kända?
– Ja, har du varit i Flunsåsparken? Det är ett fantastiskt ställe tycker jag, men så är jag också lite svag för folkhemsnostalgi. Där finns en klassisk folkparksarena och det intressanta är att den ritades i början av 50-talet av White, som senare kom att rita mycket i miljonprogrammet. Flunsåsparken var ett av deras allra första uppdrag.
Går guiden att stoppa i fickan eller ska den ligga på kaffebordet?
– Den kommer att ha ett rejält kartmaterial, men det är kanske inte i första hand en bok som man har med sig ut på vandring i staden. Det är inte heller en coffee tablebok utan den blir mer kompakt.
Tänk dig en liknande guide som kommer ut om ytterligare 100 år. Vad tror du den kommer att fokusera på från vår tid?
– På alla höghus som byggs kring den nya bron och i Gårda, och Sernekes skyskrapa. Det är ju en skalförskjutning och ett typiskt uttryck för en konjunktur som har varat ett årtionde. Men man har all anledning att fråga sig hur hållbart det är.
När kommer guiden ut?
– I maj. Tanken är att det ska bli en del aktiviteter kring boken med anledning av stadens 400-årsfirande.
Frågeställare: Paula Isaksson
Claes Caldenby, professor i arkitekturhistoria, kommer ut med en ny guide om Göteborg.