Sök
Stäng denna sökruta.

NYHETSBREV MAJ-21

Plåtslagare från Göteborg blev Årets byggkvinna

26 maj 2021

Plåtslagaren och byggchefen Emmalena Andersson från Göteborg är Årets byggkvinna 2021. Som första mottagare av priset vill hon vara en förebild så att andra tjejer vågar sig in i branschen.

Emmalena Andersson började jobba som plåtslagare 2008. Men efter några år blev hon tvungen att ta en paus efter att dagligen ha utsatts för kränkningar från sina manliga kollegor.

– Jag fick höra kommentarer om att jag var svagare för att jag var tjej och att jag inte skulle vara där. De sa saker som ”Du ska stå i köket” och ”Svälj och sug” och jag fick även kommentarer om min vikt, så det var väldigt jobbigt, berättar hon.

Samtidigt kunde hon inte tänka sig att jobba som annat än plåtslagare så när hon fick erbjudande om att komma tillbaka blev det så. Kränkningarna fortsatte tills hon en dag bestämde sig för att stå upp för den hon är – och även hjälpa andra att göra det. Sedan dess har Emmalena Andersson varit ute och föreläst på både företag och i skolor om hur det går att skapa en bättre arbetsmiljö i branschen. Hon har också byggt upp ett systematiskt miljöarbete på sin arbetsplats och fått företaget certifierat enligt Trygg Plåt. Och det är för detta som hon kan titulera sig Årets byggkvinna 2021. Priset delades ut av Byggföretagen den 23 april och för första gången någonsin.

–  Jag har fått många lyckönskningar och det har varit en hel del tidningsrubriker. Det märks att branschen var redo för ett sådant här pris, man förstår att det är viktigt med kvinnliga förebilder så att andra tjejer ska våga sig in i byggbranschen, säger hon.

Har besiktigat och lett manskapet

Den sista tiden har hon jobbat både som plåtslagare och byggchef på Plåslageri1, efter att ha läst till bygg- och anläggningsledare på Teknikhögskolan. I rollen som chef har hon varit ute och besiktigat, lett manskapet, räknat på jobb och skött det administrativa. Som plåtslagare har hon å andra sidan kunnat leva ut sitt skapande och njuta av friheten som yrket innebär.

– Jag får en adress, åker dit och måttar, har kontakt med kunden och levererar ett bra jobb. Det är få andra jobb som enbart går så mycket på vad du presterar, jag har trivts väldigt bra med det, säger Emmalena Andersson.

På grund av coronan blev hon bara några dagar efter prisutdelningen tyvärr av med sitt arbete. Men hon ser ändå positivt framåt, söker nytt jobb och håller dessutom som bäst på att planera en utbildning i emotionell kompetens, i samarbete med Byggbranschens utbildningscenter.

– Emotionell kompetens handlar om hur du kan utveckla personerna omkring dig genom sättet du pratar på och vad du utstrålar. När coronan har släppt kommer jag även göra platsbesök på företag för att vägleda dem till en bättre och starkare företagskultur.

Hur tror du att det kommer se ut i byggbranschen om tio år när det gäller arbetsmiljön? 

–  Då tror jag att de svenska lagarna är hårdare, att det blir fler kontroller och att människor står på sig mer. Arbetsmiljön och jämställdheten kommer ha förbättrats extremt mycket och det kommer att finnas många fler kvinnor i branschen, svarar Emmalena Andersson.

Text: Paula Isaksson

Dela