Enligt en rapport som Riksbyggen har tagit fram kan bara tio procent av ensamboende 20- till 30-åringar i Göteborg köpa en etta i kommunen. Övriga tvingas bo med otrygga kontrakt i andra- eller tredjehandslägenheter, ofta till ockerhyror. Eller fortsätta bo hemma hos föräldrarna.
Genom att satsa på olika upplåtelseformer vill Riksbyggen underlätta för unga vuxna att komma in på bostadsmarknaden. Av de 197 bostäder som ska byggas i kvarteret Futura på Lindholmen kommer drygt en fjärdedel vända sig till 18- till 30-åringar.
– Unga vuxna som får sitt första jobb har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. De får stå i lång kö till hyresrätter och har inte pengar till en bostadsrätt, bankerna ställer höga krav på egeninsats och amorteringar. Men det är ju ungdomarna som är framtiden, så därför är det oerhört viktigt att det finns bostäder för dem, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef i Göteborg.
Initiativet välkomnas av jagvillhabostad.nu som BTF har skrivit om i en tidigare artikel. Organisationen som är ideell och kämpar för ungas rätt till en trygg bostad, sitter med i Riksbyggens referensgrupp för Kvarteret Futura.
– Vi tycker det här är jättebra, alla satsningar riktade till unga vuxna är väldigt positiva med tanke på hur läget ser ut både på hyresmarknaden och den ägda marknaden, som i stort sett är utom räckhåll för unga, säger Malva Staaf, organisationens ordförande i Göteborg. Detta är vad vi kallar ”de dubbla låsen”, unga har generellt sett inte kötiden för att hyra och inte heller kapitalet för att köpa.
I första etappen kommer Riksbyggen upplåta nio lägenheter med så kallat hyrköp. Det innebär att man kommer kunna hyra en lägenhet med option att köpa den inom fem år, för ursprungspriset. Men den som hellre vill fortsätta hyra kan också göra det.
I en nästa etapp ska Riksbyggen uppföra 40 bostäder med så kallad kooperativ hyresrätt, något som de nästan är ensamma om. Den som tecknar en sådan lägenhet betalar endast en upplåtelseinsats på 200 000 till 300 000 kronor plus självkostnadshyra. Vid avflyttning betalas insatsen tillbaka. Åtta av lägenheterna kommer att ligga i en särskild byggnad för kollektivboende och bestå av ett rum med eget badrum. I övrigt så delar de boende på kök och vardagsrum plus att de har en gemensamhetslokal längst ner i huset som är till för hela kvarteret. Föreningen ägs och styrs av ungdomarna själva tillsammans med Riksbyggen.
– Det är en väldigt bred målgrupp som kan efterfråga de här lägenheterna. Men det har inte varit lätt att få banker att ställa upp på det här, de flesta vågar inte ta risken eftersom det gäller ungdomar med begränsad ekonomi. Men till slut sa SBAB ja till att finansiera hela kvarteret, säger Mikael Ahlén.
Dessutom bygger Riksbyggen tre ungdomsettor som ska upplåtas med en mycket låg insats. Ettan kan bara säljas vidare till en annan ung vuxen och till samma pris som den köptes för. Konceptet har redan provats i Riksbyggens Brf Vivan på Guldheden som blev utnämnt till ”Årets bygge” 2019. Insatserna låg då på 95 000 kronor och resten lades som ett lån i föreningen. Kostnaden för lånet ingick i månadsavgiften.
– Det blev en väldig succé så därför bestämde vi oss för att ta det ett steg vidare så just nu bygger vi sådana här ungdomsettor inte bara i Lindholmshamnen utan också i Masthugget. Dessutom har vi precis tagit det första spadtaget för ett nytt projekt som innehåller nio lägenheter med hyrköp vid Selma Lagerlöfs torg, säger Mikael Ahlén.
Malva Staaf tycker att Riksbyggens koncept är bra och att det ska bli intressant att se vilka effekter som projekten får.
– Vi har uppmanat fler bostadsutvecklare att satsa på hyrköp, vi menar att både kommuner och staten skulle kunna stötta upp de här initiativen eftersom det underlättar för unga vuxna att köpa sin första bostad. De kooperativa hyresrätterna är också intressanta med tanke på att insatsen blir väldigt mycket lägre än kontantinsatsen som krävs vid exempelvis köp av bostadsrätt. Det är jättespännande att se den här typen av lösningar, det är ju inte så vanligt att man satsar på unga vuxna när det byggs nytt, avslutar hon.
Text: Paula Isaksson