Sök
Stäng denna sökruta.

NYHETSBREV MAJ–23

Sjöfartmuseet och Akvariet visade upp sig i vintermörkret

11 maj 2023

När vintern fortfarande höll sitt allra hårdaste grepp om Göteborg tog många BTF-medlemmar chansen att komma in i värmen på Sjöfartsmuseet för att titta på de renoverade lokalerna och det nya Akvariet.

Första gången som Sjöfartsmuseet Akvariet invigdes var 1933. Nästan 80 år senare, närmare bestämt den 10 december 2022, upprepades historien. Efter en omfattande renovering i de gamla lokalerna, och ett helt nytt akvarium under jord, blev det invigning igen. Sedan dess har köerna ringlat långa med nyfikna besökare som vill titta på byggnaden från insidan och ta del av den spännande undervattensvärlden. På kvällen den 23 januari var det också dags för BTF:s medlemmar att syna projektet under en specialvisning.

Större entréhall

Som vi tidigare har skrivit om ligger Gajd Arkitekter bakom både om- och tillbyggnaden. Under besöket medverkade både Caroline Losman, ansvarig arkitekt, och Henrik Witt från Higab. Tillsammans berättade de om syftet med projektet som var att skapa en bättre arbetsmiljö, ett toppmodernt akvarium, en större entréhall och ökad tillgänglighet.

För att undvika trängsel delades BTF:s medlemmar upp i två grupper efter den inledande presentationen. Medan den ena gruppen togs om hand av Henrik Witt som först berättade detaljrikt om byggprocessen och sedan visade de nya basutställningarna, fick den andra gruppen besöka undervattensvärlden tillsammans med utvecklingsledaren Björn Källström.

Under uppbyggnad

Förutom femton akvarier som visar upp miljöer från olika delar av världshaven har tillbyggnaden också ett publikt experimentlaboratorium. Vid BTF:s besök var flera miljöer fortfarande under uppbyggnad, bland annat Korallhavet som kommer att bli ett av Europas största akvarium för levande koraller.

Text: Paula Isaksson

Foto: Mikael Pousette och Paula Isaksson

Dela