Sök
Stäng denna sökruta.

NYHETSBREV APRIL-21

Starkt samarbete gav pris till ombyggnaden av Artilleristallarna

21 april 2021

Artilleristallarna på Magasinsgatan i Göteborg har fått pris för Årets bygge i kategorin renovering. Men priset delas inte bara ut för det estetiska uttrycket, utan främst för det goda samarbetet mellan parterna i projektet. – Det är inte i alla projekt man känner att det finns en sådan samarbetsvilja, säger Annika Hedeblom, ägare av Kaka Arkitekter.

Artilleristallarna har legat mellan Kaserntorget och Magasinsgatan i snart 200 år. Verksamheterna har skiftat mellan allt från regementsstall och ridhus – som det ursprungligen byggdes för – till verkstäder och garage. Nu har det gamla stallet byggts om till butiker och café, som dessutom på sistone fått sällskap av en jättelik, italiensk restaurang.

För Göteborgsbaserade arkitektkontoret Kaka var det en utmaning att inte på förhand veta vad som skulle dyka upp i samband med rivningarna.

– Det är ganska knepigt att hålla på med ombyggnader av så här gamla fastigheter, man vet inte vad man kommer att stöta på, men vi sa att vi får se vad som händer och lösa saker efterhand. Men det kräver att man har ett så bra samarbete som vi hade, det var exceptionellt, säger arkitekten Annika Hedeblom, som startade Kaka tillsammans med kollegan Karin Skoglund för sju år sedan.

Tilläggsisoleringen av taket fick inte synas

Ombyggnaden delades upp i två etapper och Kakas uppdrag växte allt eftersom. Beställare var Wallenstam som var tydliga med att allt gammalt och den slitna känslan skulle bevaras. Det skulle också finnas små passager, smitvägar, mellan de olika verksamheterna.

Den första etappen handlade om att bygga om ovanvåningen från garage till butiksyta för Acne och Artilleriet. Men det förutsatte att taket tilläggsisolerades vilket stadsbyggnadskontoret hade synpunkter på.

–  De var väldigt noga med att tilläggsisoleringen inte fick synas nerifrån gatan. Det löste vi med en fotränna för vattenavledning och en tunnare del av taket där isoleringen slutade, förklarar Annika Hedeblom.

Samtidigt passade man också på att byta ut de gamla glaslanterninerna och sätta in fönster i de gamla muröppningarna. Dessutom ville Wallenstam bygga om en mindre sopstation till miljöhus. I den vevan kom Da Matteo  på att de ville utöka sin yta, så vips hamnade ett orangeri ovanpå miljöhuset. Fönster och takvinklar på tillbyggnaden har inspirerats av angränsande hus, samtidigt som den assymetriska formen ska ge orangeriet en egen identitet. Men när stadsbyggnadskontoret fick se skisserna kom de med nya protester.

– Men vi förklarade hur vi hade tänkt tillsammans med antikvarien, att vi hade plockat fönsterstorlekar och takvinklar från omgivningen, och då ändrade de sig och sa ja. Så nu kan man sitta i orangeriet och titta ut över torget.

Antikvarien var ett viktigt stöd

Antikvarien Anna Rohdin följde med genom hela projektet. Allt skulle stämmas av, som fönsterbågar och trappräcken.

– Hon var ett viktigt stöd för oss och det kändes bra att hela tiden ha henne som bollplank, förklarar Annika Hedeblom.

Att Artilleristallarna skulle bli Årets bygge i klassen renovering blev en glad överraskning när priset delades ut i mitten av mars. Priset går till ett enskilt byggprojekt som slutförts under föregående år och som hållit budget och haft en bra arbetsmiljö.

– Det var ett utmanande projekt, men det var hela tiden roligt och kändes lustfyllt. Alla ville åt samma håll och vi hjälpte varandra. Vi är så stolta över att ha fått vara med, säger Annika Hedeblom.

Text: Paula Isaksson

 

Fakta Artilleristallarna:

Entreprenör: Byggfokus Entreprenad

Beställare: Wallenstam

Hyresgäst: 14 hyresgäster, bland annat Tavolo, Da Matteo, Fiskbar17 och butiker som Acne och Artilleriet.

Arkitekt: Kaka Arkitekter. Inredningen av restaurang Tavolo står Okidoki arkitekter för.

Projektkostnad: 89 miljoner kronor

Entreprenadform: Generalentreprenad

Dela