Sök
Stäng denna sökruta.

Nyhetsbrev januari 2024

Välkommen till ett nytt år med BTF!

8 januari 2024

Johan Engström skriver i sin ledare

Ett gott nytt år 2024 önskar jag alla medlemmar med hopp om att vi går en ljusnande framtid till mötes.

När jag skriver detta kablar nyhetsmedierna ut att arkitektbranschen är ett av de värst konkursdrabbade områdena inom kultursektorn ljust nu. När det gäller arbetslöshet bland arkitekter kanske de som redan har ett arbete inte drabbas lika hårt som de som lämnar sin utbildning för att söka en första anställning. Även nyföretagandet minskar och allt färre startar eget företag. Enligt nyhetsmedierna har vi inte sett en liknande lågkonjunktur inom branschen under de senaste trettio åren.

1994 började jag läsa på Chalmers arkitektur och min gode far kunde inte för sitt liv förstå varför jag skulle in i den branschen. När jag sex år senare skulle söka min första anställning var det inte helt lätt, men inte omöjligt. När mina barn nu börjar närma sig den tid i livet då de ska göra sina karriärsval vet jag ärligt talat inte om jag kan rekommendera arkitektyrket. Det känns som att ekonomer och ingenjörer har klarat sig bättre sedan millennieskiftet.

Ni som brukar titta in på vår hemsida har säkert sett att vi genomfört lite förändringar. Varför, undrar ni säkert? Det var ju inte särskilt länge sedan vi gjorde om den. Kort sagt, vår hemsida drogs med höga kostnader och gjorde oss beroende av dyr support. Därför byggde vi om från grunden i ett mer lättadministrerat system och får ta detta som en oförutsedd händelse i vår årsbudget. Vi arbetar fortfarande med att få vissa funktioner att fungera som det är tänkt, men är själva mycket nöjda med hur problemfritt allt löper redan nu.

I slutet på februari kommer vi ha vårt årsmöte, se till att komma om du vill öka din delaktighet. Personligen tycker jag att det är i styrelsearbetet som man har verkligt utbyte av sitt engagemang och det är där man bygger vänskap och kontakter. För er yngre kan jag också tipsa om att ett styrelseuppdrag alltid ser väldigt bra ut i ett CV. Det är inte jättestor skillnad på styrelsearbete i föreningar och i företag.

Ni som har börjat vänja er vid min nuna här i nyhetsbrevet får snart omväxling. Vid årsmötet kommer en ny ordförande att offentliggöras och förhoppningsvis även klubbas. Ni medlemmar, se till att ge min efterföljare ert stöd genom att bidra så gott ni kan genom att komma på våra studiebesök och evenemang! Skicka insändare och/eller bilder till nyhetsbrevet! Kom med tips på resor och utflyktsmål! Med ert stöd kommer vår förening att klara alla utmaningar och leva länge till!

Ordförande Johan Engström

Dela