Sök
Stäng denna sökruta.

NYHETSBREV JUNI–22

Veteranerna besökte spårvagnsmuseet

30 juni 2022

Sedan länge står Göteborgs alla veteranspårvagnar och gamla bussar samlade i vagnhallen i Gårda. För drygt tio år sedan omvandlades en del av hallen till spårvägsmuseum. Dit kom BTF:s veteraner en dag i slutet av maj för ett guidat studiebesök.

Tidigare har BTF:s veteraner besökt remfabriken, radiomuseet och modelljärnvägssällskapet – verksamheter som till största delen drivs och utvecklas av pensionärer. Den 31 maj var det dags för att titta på ännu en kulturskatt, Göteborgs Spårvägsmuseum.

Begravningsvagnar

Under besöket som varade en dryg timme leddes BTF av två guider genom hela det historiska och rika beståndet från 1870-talets hästspårvagnar fram till 1970-talets vagnar. Guiderna som är aktiva i Spårvägssällskapet Ringlinjen berättade inspirerande om hur vissa spårvagnar fraktade gods i Göteborg fram till 1958 och att det också fanns speciella begravningsvagnar. När trafiken lades om till högertrafik 1967 fick vissa spårvagnar köra baklänges. Vidare fick veteranerna höra om Långedragslinjen som drevs som järnväg i 45 år och därför hade större vagnar än vanliga spårvagnar.

Upplåter gratis

Alla gamla bussar och spårvagnar ägs av Göteborgs kommun som upplåter dem gratis till spårvägssällskapet som har 800 medlemmar varav ett åttiotal är aktiva inom verksamheten. Museet är öppet för allmänheten på söndagar och på somrarna kör föreningen ”Lisebergslinjen” mellan Centralstationen och Sankt Sigfrids plan. Som slutkläm fick veteranerna också veta att det finns spårvagnar för uthyrning, för den som ska gifta sig eller vill fira något annat med en annorlunda fest.

Dela