Sök
Stäng denna sökruta.

Nyhetsbrev maj 2023

Veteranerna spanade på Kungsbacka

3 maj 2024

BTF-veteranerna fortsätter sin årliga spaning i Göteborgs kranskommuner och i april var det dags för Kungsbacka. Staden växer så det knakar och går igenom en omfattande omvandling i de centrala delarna som kommer få både nya kommersiella lokaler och bostäder.
Veteranerna var på besök i Kungsbacka

Kungsbacka är en av landets mest expansiva kommuner och har stått på vår lista över intressanta kranskommuner att utforska. I mitten av april blev det av och vårt besök började med en rundvandring som utgick från järnvägsstationen till Kungsbackas äldre centrala delar. Till vår hjälp hade vi en digital karta.

Kungsbacka är en gammal stad med anor från 1300-talet. Från början tillhörde den Danmark men efter freden i Roskilde 1658 blev den svensk och har så varit i 366 år. 1846 brann dock nästan hela staden ner och kvar blev endast ett tiotal hus, varav två återstår idag. Gatunätet drogs om, kyrkan flyttades och dagens Kungsbacka tog form.

Efter att ha vandrat omkring i staden en halvtimme tog vi sikte på Bygg- och förvaltnings AB Aranäs för att få höra om deras fastighetsbestånd och planer för kommande stora projekt. Vi togs emot av projektledarna Pär Karlsson och Malin Bergsten som också berättade om det allra hetaste projektet just nu, kvarteret Valand som ligger centralt i staden.

Aranäs är ett gammalt fastighetsbolag som endast verkar i Kungsbacka och ägs av Ernst Rosén AB och Ivar Kjellberg AB.  Deras flaggskepp är Kungsmässan och planer finns alltid på att vidareutveckla och förnya byggnadsbeståndet.

Vi hade också fått kontakt med en av stadens planarkitekter så från Aranäs gick vi vidare till kommunhuset mitt emot Järnvägsstationen. Där togs vi emot av planarkitekten Andrea Ericsson som presenterade kommunens utbyggnadsplaner. Kungsbacka har under många år växt med drygt 1 000 invånare per år. Det senaste året minskade dock befolkningen något, för första gången på länge. Men genom att planera för nya verksamhetsområden, bland annat väster om motorvägen, kommer kommunen kunna frigöra mer mark för bostadsbyggande i centrala lägen. Många barnfamiljer flyttar från Göteborg till Kungsbacka och föräldrarna pendlar till sina arbeten.

Vår utflykt till Kungsbacka avslutades med lunch innan vi skildes åt för att på olika sätt ta oss hemåt. Nästa år blir en det en ny spaning, men i vilken kranskommun får framtiden utvisa.

Text: Inger Skogsberg

Foto/illustration: Aranäs, Kungsbacka kommun, Kanozi

Dela