Sök
Stäng denna sökruta.

Nyhetsbrev januari 2024

Veteranerna styrde söderut

8 januari 2024

Halland bjöd både på gamla flygplan och svensktillverkat vin när BTF:s veteraner åkte söderut i strålande solsken på en heldagstur i slutet av september. Läs Michael Ehrenborgs referat av resan.
Veteranerna reste till Halland

Vi var 18 BTF-veteraner som den 21 september samlades på Drottningtorget för att följa med på bussresa till Halland med besök på Svedinos Bil- och flygmuseum och Ästad Vingård. Två imponerande, familjeutvecklade projekt i Halland.

Lennart Svedfelt var på 1940- och 50-talet en uppskattad trollkonstnär och ”ficktjuv”. Han uppträdde runt om i landet och blev känd under artistnamnet Svedino. Hans stora intresse var dock gamla föremål, speciellt bilar och sedermera flygplan. Sin första bil, en T-Ford, köpte han in redan 1949 och den första bilutställningen hade han i Stockholm. När samlingen expanderade flyttade han 1961 sin verksamhet till nuvarande lokaler i Ugglarp. Han var den förste som fick köpa en utrangerad ”Saab J 29 Tunnan”.

Den privata samlingen är en av Europas största med bland annat 130 bilar och 40 flygplan. För oss BTF-veteraner som har åldern inne, blev besöket en resa genom våra liv. I samtalen kunde höras ”Oj, kommer du ihåg!” eller ”Oj en sån bil hade vi!”.

Svedinos Bil- och flygmuseum är skapat på ideell bas och drivs vidare av Lennarts son Björn Svedfelt. Detta till stor glädje för alla de tusentals besökare som utställningen lockar varje år.

Bussen körde oss sedan vidare till Ästad Vingård i Tvååker som också är ett imponerande familjeprojekt, nu i tredje generationen. Ursprunget var en vanlig jordbruksfastighet men viljan fanns att utveckla verksamheten som de själva säger ”från mjölk till vita viner”. Familjen har byggt upp en framgångsrik verksamhet med hotell, spa och restaurang med Michelinstjärna. Detta har gjort det möjligt att utveckla en stor produktion av vita viner, huvudsakligen på druvan Solaris. Vinerna konsumeras ännu helt inom den egna verksamheten och nya produkter provas fram. Stort fokus ligger på mousserande viner enligt traditionell champagnemetod med två jäsningar, den första i ekfat eller tank och den andra i flaska. En rutinerad tysk vinmakare har varit delaktig i hela utvecklingen.

30 000 vinstockar odlas dels på gårdens marker, dels på ett område nära havet. Detta för att få tillgång till arealer med jämnare klimat och mindre risk för frost än inne i landet, och därmed också en variation av druvornas egenskaper.

Allt detta berättade vingårdens vinmakare och vi fick även möjlighet att prova deras olika produkter.

Hemvägen gick via det vackra området Åkulla Bokskogar. På minuten enligt schemat steg vi alla glada och belåtna av på Drottningtorget.

Michael Ehrenborg

Dela