Sök
Stäng denna sökruta.

NYHETSBREV DECEMBER -21

Vind som viner, snö som knarrar

14 december 2021

Visst känns det som att det var nyss som sommaren vägrade släppa sitt grepp om oss. Nu är vi mitt i vintern. I Wikipedia står det att vinter i Sverige är när dygnsmedeltemperaturen ligger på högst noll grader, minst fem dagar i sträck. Finns det andra sätt att bestämma årstid? Andra sinnen vi kan använda?
Hur låter vintern? Knarrande snö. Vinden som viner. Pulkor som släpas mot slaskiga trottoarer. Ljud bygger rum, även om dessa rum saknar väggar. Många musikstycken är komponerade utifrån vädrets dramaturgi och ljudmiljöer. Vi påverkas av hur det låter. Jag tänker på de staket som Göteborgs Spårvägar satte upp i stan för att göra spårområdena lite säkrare. De tillverkades i sträckmetall och när vinden högg tag i dem så ven och tjöt det så mycket att jag trodde mig vara på Sydpolen i snöstorm. Ljudet gjorde helt klart så att man frös lite mer. Paula Isaksson har intervjuat Åke Parmerud och Olle Niklasson från Audiotechture för att inviga oss i de hörda rummens arkitektur.
I detta nummer kan vi också läsa om bland annat så kallat socialt byggande, upprustningen av Tynnered och förskolan Hoppet. Dela gärna våra artiklar i sociala medier, det fungerar som bra marknadsföring av vad vi sysslar med i föreningen.
Vi får också en kort rapport från vår första sammankomst på länge. På kvällen den 9 december drack vi varm glögg  uppe på Skansberget och lyssnade på vår vicesekreterare Erik Hedborg, arkitekt på Gajd, som berättade om det mycket komplicerade projektet med att installera en hiss i Skansen Kronan.

Nu tar vi en välbehövlig paus för jul och tar hand om våra nära, kära och inte minst oss själva, så ses vi 2022 igen!
God Jul och Gott Nytt År önskar jag och hela min styrelse!

 

Ordförande Johan Engström

Dela